Business Internaţional

Raiffeisen: Bulgaria este urmatoarea tara pe lista FMI

Raiffeisen: Bulgaria este urmatoarea tara pe lista FMI
29.06.2009, 16:49 11

Viitorul guvern din Bulgaria, ce va fi ales dupa scrutinul parlamentar din 5 iulie, va solicita sprijin financiar international pentru a achita datoria pe termen scurt a tarii, este de parere Peter Brezinschek, economistul-sef de la Raiffeisen Centrobank, scrie Bloomberg.

Sondajele arata ca actuala coalitie de guvernamant, condusa de prim-ministrul socialist Serghei Stanisev, ar putea fi invinsa de GERB, partidul fondat de primarul Sofiei, Boiko Borissov, care a castigat alegerile din 7 iunie pentru Parlamentul European. Borrisov a declarat pe 18 iunie ca Bulgaria trebuie sa semneze un acord "imediat" cu Fondul Monetar International (FMI).
 
Discutiile cu FMI sunt inca neoficiale
"Se poarta discutii la nivel informal cu FMI, insa lucrurile nu sunt inca oficiale, intrucat nu s-a ajuns la nicio concluzie", a spus Brezinschek. "Dupa alegeri, noul guvern aflat la putere va anunta oficial ca Bulgaria va primi asistenta din partea FMI si a Uniunii Europene", a mentionat Brezinschek.
Potrivit unui sondaj realizat de agentia Mbmd, partidul GERB conduce in preferintele electoratului bulgar, fiind creditat cu 24% din voturi, in timp ce socialistii isi adjudeca locul secund, cu 18,5% din voturi, fiind urmati de Miscarea pentru drepturi si libertati, partid al minoritatii turce din Bulgaria, care ar obtine 14% din voturi. Sondajul a fost realizat in perioada 18-22 iunie pe un esantion de 1.202 de persoane si are o marja de eroare de 2,8%.
 
Datoria externa depaseste PIB-ul Bulgariei
Similar Letoniei si Belarusului, Bulgaria nu dispune de rezerve suficiente pentru a-si acoperi datoriile scadente anul acesta si ar putea fi nevoita sa apeleze la "surse oficiale" pentru a-si suplimenta fondurile, a anuntat Banca Mondiala pe 22 iunie. Statul de la sud de Dunare, care isi raporteaza moneda nationala, leva, la euro printr-un regim monetar fix, va acoperi "o mare parte din nevoile de refinantare pe termen scurt daca va accesa ajutor financiar din partea FMI", potrivit lui Brezinschek.
Datoria externa bruta a Bulgariei se ridica la 107% din PIB, in timp ce rezervele valutare ale tarii s-au redus cu 16% in a doua jumatate a anului trecut. Totodata, excedentul bugetar a scazut cu 83% in primele patru luni ale lui 2009, pana la 352 mil. leva (83,5 mil. euro), riscand sa se transforme in deficit pana la sfarsitul anului acesta.
"Evolutiile viitoare depind in principal de noul guvern, de modul in care acesta va crea un mediu propice pentru investitiile straine directe", a explicat Brezinschek.
Fluxurile de investitii "sunt in continua scadere, iar riscurile ca Bulgaria sa intampine probleme in accesarea finantarii internationale, necesara pentru acoperirea datoriei externe, incep sa creasca", potrivit unui raport publicat pe 26 iunie de Economist Intelligence Unit, divizia de prognoza si analiza a trustului The Economist.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO