Business Internaţional

Ramasa in urma cu reformele, Polonia a fost retrogradata de S&P

07.11.2003, 00:00 13

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a modificat miercuri in sens negativ ratingul titlurilor de datorie emise de Polonia in moneda nationala. Motivele care au stat la baza acestei decizii au fost deficitul bugetar aflat la un nivel ridicat si cresterea rapida a datoriei publice.
Traderii de pe piata obligatiunilor au declarat ca nu au fost surprinsi de nota data de S&P, date fiind dificultatile economice ale Poloniei. Totusi, retrogradarea scoate in evidenta competitia dintre cele 10 state care vor sa adere la Uniunea Europenana si cateva din vecinele lor din estul Europei, fiecare vrand sa-si alinieze cat mai repede posibil economiile la cerintele zonei euro.
S&P a redus ratingul pentru titlurile de datorie emise pe termen lung in moneda nationala, precum si titlurile de datorie negarantate de la A la A minus. Ratingul pentru titlurile de datorie pe temen scurt si al efectelor de comert a fost de asemenea modificat, de la A1 la A2.
In ceea ce priveste nota pentru datoria pe termen lung in valuta, un indicator mult mai important pentru investitorii straini, aceasta a ramas la BBB plus, perspectiva fiind insa negativa.
Guvernul estimeaza ca deficitul bugetar va ajunge in 2004 pana la 6,3% din produsul intern brut, diminuandu-se pana la 3,7% in 2006. Previziunile S&P sunt insa ceva mai pesimiste, cu un deficit de 8,3% pentru anul viitor si 7% in 2005 si 2006. Autoritatile poloneze se mai confrunta cu lipsa de vitalitate a programului de privatizare si cu necesitatea punerii in aplicare a reformelor in sectorul agricol, iar companiile de stat nerestructurate reprezinta o povara pentru statul polonez.
Comisia Europeana a criticat nivelul pregatirii candidatelor pentru aderarea la UE. Polonia, cea mai mare dintre tarile invitate sa se alature Uniunii la 1 mai 2004, nu a fost deranjata de evaluarea Comisiei, care si-a publicat, miercuri, raportul anual, in pofida criticilor fata de intarzierile inregistrate de Varsovia in eforturile depuse in vederea integrarii europene. "Fata de stadiul in care se afla anul trecut, Polonia nu a mai inaintat aproape deloc", au declarat oficialii Comisiei.
"Polonia nu adera la Uniunea Europeana la 5 noiembrie 2003, ci va deveni membra a acesteia la 1 mai 2004", a afirmat premierul polonez Leszek Miller, care a apreciat ca intarzierile inregistrate de tara sa pot fi recuperate pana in momentul integrarii in Uniune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO