Business Internaţional

Ramasi fara bani de pensii, francezii vor munci mai mult

17.05.2010, 23:33 12

Guvernul francez analizeaza o combinatie intre majorarea varsteide pensionare si introducerea de noi taxe in cazul persoanelor cuvenituri ridicate pentru stavilirea pierderilor din cadrulsistemului de pensii al tarii, scrie Bloomberg.

Propunerile, prezentate recent de ministrul francez al muncii,Eric Woerth, sindicatelor si liderilor de business, vor constituibaza negocierilor ce vor fi lansate astazi.

"Guvernul este hotarat sa reechilibreze sistemul si nu numai sareduca pierderile", au declarat oficialii ministerului muncii,promitand in acelasi timp ca pensiile nu vor fi reduse. "Guvernulnu va diminua nivelul de trai al pensionarilor nici acum, nici peviitor, pentru a rezolva problemele existente in cadrul sistemuluide pensii."

In timp ce a exclus posibilitatea unei majorari generalizate ataxelor, spunand ca o astfel de masura ar duce la crestereasomajului, Ministerul Muncii a propus o noua taxa in cazulpersoanelor cu venituri mari si una pe veniturile din investitii.Guvernul francez va decide in luna iunie cu privire la cecombinatie de masuri va propune. "Numai o prelungire a varstei depensionare poate contracara socul demografic pe care sistemulnostru de pensii il are in fata", au declarat oficialiiMinisterului Muncii.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca va duce maideparte planurile de restructurare a sistemului de pensii, chiar inconditiile in care partidul sau a pierdut alegerile regionale lainceputul acestui an, iar unele sindicate au amenintat cu grevapentru sustinerea actualei varste de pensionare de 60 de ani.

In conditiile cresterii sperantei de viata si a ratei somajului,sistemul public de pensii va inregistra pierderi de 10,7 miliardede euro in acest an, in crestere de la 8,2 miliarde de euro anultrecut si 5,6 miliarde in 2008, conform estimarilor guvernului.Pierderile vor urca la 14,5 miliarde de euro in 2013 si 50 demiliarde de euro in 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO