Business Internaţional

Rasturnare de situatie: Investitorii se duc catre Ungaria, in detrimentul Poloniei

08.07.2009, 18:01 21

Polonia pierde din credibilitate in fata investitorilor straini, pe masura ce deficitul bugetar al tarii creste rapid, in timp ce Ungaria, cel mai slab performer al Europei de Est, castiga la capitolul exigenta bugetara, potrivit unui strateg al Deutsche Bank, scrie Bloomberg.
Ungaria este prima tara membra a Uniunii Europene (UE) care a solicitat asistenta financiara din partea Fondului Monetar International (FMI) la finalul anului trecut, fiind nevoita sa adopte criterii stricte de consolidare a bugetului de stat pentru a primi in continuare fonduri. Prin contrast, Polonia a relaxat controlul asupra bugetului, punand sub semnul riscului reputatia sa in ceea ce priveste prudenta fiscala, potrivit lui Angus Halkett de la Deutsche. Totodata, forintul ungar a inregistrat performante mult mai bune in ultimele trei luni, comparativ cu zlotul polonez.
„Guvernul Ungariei actioneaza astfel incat sa previna o viitoare criza si sa duca la bun sfarsit reformele solicitate atat de UE, cat si de FMI. In multe privinte, Polonia merge in directia opusa in raport cu Ungaria", a adaugat strategul bancar.
Intr-o perioada in care majoritatea statelor din UE, printre care si Marea Britanie, Franta sau Irlanda, injecteaza sume impresionante in economiile afectate de cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Ungaria are in plan sa reduca cheltuielile bugetare cu circa 6,7 mld. dolari (4,8 mld. euro) in urmatorii doi ani pentru a-si reduce dependenta de finantarea externa. Deficitul bugetar al Poloniei se va majora cu cel putin jumatate fata de tinta initiala, amenintand sa intarzie planurile guvernului de la Varsovia de adoptare a monedei euro.
Ungaria va raporta un excedent bugetar de 0,6% din PIB in 2010, a anticipat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Totodata, institutia internationala prognozeaza pentru Polonia un deficit bugetar de 6,2% din PIB, in timp ce Marea Britanie va inregistra cele mai slabe rezultate, cu un deficit de 10,4%.

FMI este gata sa ofere un nou credit Ungariei
Fondul Monetar International este pregatit sa discute majorarea creditului acordat Ungariei - credit ce expira in martie 2010 - sau posibilitatea incheierii unui nou „acord pentru un credit standby preventiv", potrivit unui oficial al creditorului cu sediul la Washington. Un nou credit va fi „cu siguranta mai mic" decat cel actual, iar statul ar putea sa nu necesite noi fonduri de urgenta daca situatia de pe piete se imbunatateste, potrivit reprezentantului FMI la Budapesta Iryna Ivaschenko. Reactia investitorilor la vanzarea de obligatiuni denominate in valuta planuita pentru viitor va juca un rol „cheie", a adaugat ea. Cristina Rosca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO