Business Internaţional

Rata somajului din Germania, la minim de zece luni

02.12.2005, 20:06 11

Rata somajului din Germania a atins nivelul de 11,5%, un minim record pentru ultimele zece luni, datorita companiilor care au angajat mai multi muncitori part-time, scrie Bloomberg.

Numarul de persoane fara locuri de munca a scazut cu 53.000 la 4,75 de milioane, a anuntat Agentia Federala a Muncii din NŸrnberg, al saptelea declin din ultimele opt luni. Rata somajului a scazut de la 11,6% in octombrie.

Economia Germaniei a crescut doua trimestre dupa perioada mai grea din primele trei luni ale anului, cand rata somajului a atins recordul de 12% de dupa al doilea razboi mondial. Dupa o majorare de 0,6% a produsului intern brut in al treilea trimestru, analistii au majorat estimarile de crestere pentru 2006.

"Piata muncii s-au putea reface", a spus Christoph Hausen, economist la Gothaer Asset Management din Frankfurt. "Angajarile in masa de zilieri si extinderea activitatii economice contribuie la aceasta revigorare", a continuat acesta.

Noul guvern format de Angela Merkel, care a pledat pentru scaderea costurilor cu munca pentru a stimula angajarile, este ingrijorata ca perspectivele de crestere ar putea fi afectate de cresterea ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana. Ministrul de finante al Germaniei, Peer Steinbrueck, a pledat intotdeauna pentru mentinerea ratei constante "cat mai mult posibil".

Cresterea pretului petrolului a mentinut inflatia peste sau la nivelul de 2% impus de BCE 10 luni in acest an.

Rata somajului din Franta a scazut in mod neasteptat in luna octombrie la 9,7%, cel mai mic nivel din mai 2003, in urma masurilor aplicate de guvern care incurajeaza angajarile.

Nivelul somajului din doua dintre cele mai mari economii ale Europei care au aderat la euro este dublu fata de cel din Statele Unite. In luna noiembrie se estimeaza ca rata somajului din SUA se va mentine la 5 procente.

Retailerii sunt cei mai importanti angajatori din Germania. Tengelmann Group, proprietarul supermaket-urilor Kaiser''s si Plus, precum si al lantului de produse casnice Obi, a declarat pe 2 noiembrie ca va angaja 5.000 de noi muncitori in urmatoarele luni pentru noile unitati.

"Explozia de locuri de munca part-time continua sa fie o adevarata gura de aer pentru piata muncii", a declarat Reinhard Kudiss, economist la BDI din Berlin, o federatie industriala care ii are ca membri, printre altii, pe Siemens si DaimlerChrysler.

Vicepresedintele federatiei muncii, Heinrich Alt, a declarat ca numarul celor care au pretins ajutor de somaj in noimebrie a scazut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cei care si-au gasit un loc de munca au crescut cu acelasi procent.

"Aceasta reprezinta cea mai buna crestere dintr-o luna noiembrie de la reunificare", spune Franz Muentefering, ministrul muncii.

Michael Glos, ministrul economiei, a declarat ca vremea blanda din noiembrie ar putea fi un alt factor care a dus la scaderea ratei somajului.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a estimat o crestere economica a Germaniei de 1,8% anul viitor pe fondul sporirii exporturilor, care reprezinta o treime din piata muncii.

Noua scadere a ratei somajului vine la doar noua zile dupa ce Merkel a preluat postul de cancelar. Merkel si aliatii sai s-au angajat sa cheltuiasca 25 mld. euro timp de patru ani pentru aplicarea de masuri care sa stimuleze investitiile. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO