Business Internaţional

Rata somajului german il ameninta pe Schroeder

01.07.2005, 18:21 16

Rata somajului din Germania este aproape de recordul inregistrat inainte de al doilea razboi mondial, reducand sansele cancelarului german Gerhard Schroeder de a castiga alegerile din septembrie 2006, scrie Bloomberg.

"Planul esuat al cancelarului german de a grabi alegerile va accelera scaderea economica", a spus Juergen Thumann, presedintele unui grup de lobby pentru 107.000 mari companii germane.

Calculata si conform oscilatiilor acestui sezon, rata somajului a coborat la 11,7 procente, fata de 11,8 procente inregistrate in mai, fiind foarte aproape de recordul de 12 procente din martie. Numarul de someri a scazut totusi cu 23.000, conform Agentiei Federale a Muncii din Nurnberg. Analistii se asteapta ca rata somajului sa ramana neschimbata.

"Este nevoie de un act de eroism ca sa mentii productia in Germania, avand in vedere costrurile reduse ale mainii de lucru din Asia si estul Europei", considera Alfred Steinherr, analist-sef la institutul economic DIW din Berlin, unul din primele sase ale Germaniei.

Reducerea impozitului pe venit, propusa de Schroeder pentru a reduce rata taxelor corporative, nu a oprit companiile, printre care si Siemens, sa mute o parte din activitatea de productie in afara Germaniei, pentru a reduce costurile. Social-democratii lui Schroeder conduceau in sondaje doar cu 21 de puncte procentuale in fata principalului partid din opozitie.

Somajul din Franta, a treia economie a Europei, a crescut in mai, ajungand la o rata de 10,2 procente, cea mai mare din ultimii cinci ani si jumatate, din cauza cresterii pretului la barilul de petrol. In contrast, rata somajului s-a mentinut in mai la 2,7 procente, aproape de minimul din ultimele trei decenii, in timp ce in Statele Unite rata a scazut la 5,1 proccente, fata de 5,2 procente in aprilie.

Companiile germane, printre care si Alcoa, cel mai mare producator de aluminiu din lume, si BASF, cea mai mare companie de produse chimice din lume, au recurs la disponibilizari pentru a reduce costurile. Alcoa va inchide o fabrica din Hamburg, in timp ce BASF va inchide o fabrica de langa principalul santier din Ludwigshafen.

Insolvabilitatea germanilor ar putea atinge un record, din cauza somajului care afecteaza cererea interna, conform asociatiei Creditreform. Increderea consumatorilor a scazut pentru a treia luna consecutiv, conform unui chestionar realizat in iunie de Gfk, compania de chestionare a consumatorilor.

Economia interna a Germaniei s-a redus cu 0,6 procente in ultimul trimestru, din cauza reducerii cheltuielilor guvernului si a investitiilor in constructii.

Doua din cele mai mari sase institute din Germania, DIW si Ifo, din Hamburg, au redus la 0,8 procente previziunile pentru cresterea economica de anul acesta. Guvernul lui Schroeder si FMI inca previzioneaza ca anul acesta crestere economica sa fie de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO