Business Internaţional

Războiul comercial cu China pune Japonia în genunchi

Războiul comercial cu China pune Japonia în genunchi

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

23.10.2012, 00:02 3250

Japonia, a treia economie ca mărime la nivel mondial, a devenit cel mai recent exem­plu al durităţii conflictelor comerciale cu China, după ce exporturile i-au scăzut în septem­brie cu 10% în ritm anualizat. Aceasta este cel mai mare declin al exporturilor înre­gis­trat după seismul devastator din martie 2011. Livrările către China s-au prăbuşit cu 14%.

Deficitul comercial al Japoniei s-a situat la 7,2 miliarde dolari în septembrie, cel mai mare pentru această lună din ultimii cel puţin 30 de ani, cu 3,5 miliarde dolari peste cel înregistrat cu un an înainte, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, scrie BusinessWeek.

De când a izbucnit, la începutul lunii septembrie, disputa teritorială dintre Japonia şi China privind insule Senkaku din Marea Chinei de Est, relaţiile comerciale dintre cele mai mari economii din Asia s-au deteriorat, iar reprezentanţii FMI sunt îngrijoraţi că din această cauză încetinirea creşterii economice la nivel mondial ar putea fi mai severă decât s-a anticipat.

Beijingul este acuzat că încurajează proteste xenofobe privitoare la insulele Senkaku, pe care le revendică încă din anii 1970 în pofida unui acord care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial şi prin care sunt cedate Japoniei. Protestele din septembrie au degenerat în violenţe îndreptate împotriva uzinelor şi magazinelor japoneze după ce guvernul de la Tokio a achiziţionat teritoriile de la un proprietar privat. Companiile nipone au reacţionat boicotării produselor lor prin anularea planurilor de investiţii în fabricile şi echipamentul subsidiarelor din China.

Lupta comercială a Chinei cu UE

China are dispute comerciale şi cu UE. Acestea au luat amploare în septembrie, când Bruxellesul a deschis cea mai mare anchetă comercială a CE după ce companiile europene au acuzat China că zdrobeşte concurenţa din Eu­ropa exportând aici panouri solare la preţuri sub cele de producţie. De asemenea, UE adună dovezi că grupurile chineze de tele­co­municaţii Huawei şi ZTE practică preţuri de dumping sau primesc subvenţii ilegale.

Exporturile Japoniei către China, a doua mare economie al lumii, au scăzut cu 14,1% în septembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 4,2 miliarde dolari, aceasta fiind cel mai mare scădere de după luna ianuarie, când declinul a fost de 20,2%.

Marii exportatori niponi se confruntă şi cu urmările celor două decenii "pierdute", în care economia a crescut anemic după ce implozia unei bule imobiliare a şubrezit sistemul bancar, notează The Guardian. De asemenea, yuanul puternic erodează competitivitatea exportu­rilor japoneze, iar creşterea economică lentă presează cererea în majoritatea regiunilor.

Japonia este dependentă de importurile de combustibil şi se bazează de mult timp pe exporturile de produse de calitate pentru a acoperi costurile achiziţiilor de energie. Cum majoritatea centralelor nucleare nipone sunt închise, producătorii industriali şi companiile de utilităţi se bazează tot mai mult pe sursele tradiţionale de energie, precum petrolul şi gazele naturale şi investesc puternic în energie regenerabilă. Importurile de combustibili s-au majorat cu 18% în septembrie, la echivalentul a peste o treime din importurile totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO