Business Internaţional

Razboiul Londra-New York continua

26.03.2007, 23:10 11

New York-ul si Londra isi disputa primul loc in clasamentul celor mai importante centre financiare ale lumii, oficialii celor doua orase duelandu-se in a proclama competitivitatea la nivel global a metropolelor.
Un studiu emis de compania Partenership for New York City a clasat pe primul loc New York-ul, supranumit si "marele mar", in topul centrelor financiare ale lumii, devansand Londra, Parisul, Tokyo si alte sapte mari orase, scrie International Herlad Tribune. In timp ce studiul finantat de capitala londoneza a concluzionat ca Londra este de fapt cel mai mare centru financiar.
Potrivit studiului britanic, cele doua orase conduc la mare distanta de restul metropolelor din lume, dar ca Londra este evident cel mai important centru financiar. New York-ul a pierdut primul loc din cauza faptului ca sistemul american de reglementare financiara este considerat mai complex si cu mai multe dezavantaje decat sistemul britanic.
"Inteleg dezamagirea newyorkezilor de a fi pierdut in favoarea Londrei pozitia de top pe care au detinut-o mult timp", a declarat Mark Yeandle, consultant la compania Z/Yen, firma britanica care a condus studiul.
Kathryn Wylde, director executiv al companiei Partenership for New York, dezaproba afirmatiile colegilor de peste ocean.
"Am detinut acest titlu mult timp, in timp ce ei s-au zbatut destul de mult pentru aceasta pozitie", spune Wylde, facand referire la un raport realizat de PricewaterhouseCoopers, firma internationala de consultanta, care a plasat New York-ul pe primul loc. Clasamentul realizat a luat in consideratie 11 capitale financiare ale lumii, New York-ul clasandu-se pe primul loc la trei din cele noua criterii de competitivitate, in timp ce Londra, Paris si Tokyo s-au clasat pe primul loc la o singura categorie.
Din punctul de vedere al relevantei financiare, care ia in calcul numarul sediilor centrale de corporatii si pe cel al locurilor de munca oferite de sectorul serviciilor financiare, New York-ul e pe primul loc, in timp ce Londra ocupa locul secund, potrivit aceluiasi raport.
Pe primul loc a fost situat New York-ul si pentru calitatea mijloacelor de transport, si doar pe locul al saptelea pentru costuri. Singura victorie a fost obtinuta de capitala Marii Britanii la categoria capitalului intelectual, fiind luate in calcul numarul facultatilor ai caror absolventi au primit Premiul Nobel, unde New York a fost pozitionat pe locul al patrulea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO