Business Internaţional

Războiul monetar aprinde spiritele politicienilor

Războiul monetar aprinde spiritele politicienilor

Autor: Andreea Neferu, Alexandru Matei

06.10.2010, 23:46 20

Directorul Fondului Monetar Internaţional este ultimul oficialcare avertizează asupra izbucnirii unui "război monetar", adică aunei curse a guvernelor de a-şi deprecia monedele pentru a da unimbold creşterii economice anemice.

"A început să circule ideea că valutele pot fi utilizate ca arme înpolitica economică. Transpusă în acţiune, o astfel de idee arreprezenta un risc foarte serios pentru revenirea economieimondiale. O asemenea abordare poate avea un impact foartedistrugător şi de durată", a avertizat DominiqueStrauss-Kahn.
Acest subiect, căruia cotidienele de business Financial Times şiThe Wall Street Journal i-au oferit spaţii largi în ultimele douăsăptămâni, a apărut după ce ministrul brazilian de finanţe GuidoMantega a criticat dur Statele Unite, Japonia şi alte ţări bogatedespre care a spus că permit monedelor locale să se depreciezepentru a impulsiona creşterea economiei, creştere ce este îndetrimentul altor exportatori ca Brazilia. Realul, moneda naţionalăa Braziliei, s-a apreciat cu 30% faţă de dolar în ultimul an.

"Suntem în mijlocul unui război monetar", declara atunci Mantega."Acesta este o ameninţare pentru noi pentru că ne afecteazăcompetitivitatea."
Robert Zoellick, preşedinte al Băncii Mondiale, consideră la rândulsău că deşi probabilitatea declanşării unui război monetar esteredusă, "vor exista în mod clar tensiuni"pe pieţe.
Recent, Japonia a fost una dintre cele mai active ţări din punctulde vedere al intervenţiilor pe piaţa monetară. Pentru a stopaaprecierea yenului după o creştere de 14% începând cu luna mai faţăde dolar, în primele zile ale lui octombrie, banca centrală avândut monedă locală în valoare de aproximativ 20 de miliarde dedolari. Alte ţări care au intervenit pentru a trage în jos cursulau fost Elveţia, Coreea de Sud şi Brazilia.

O altă problemă care creează tensiuni este situaţia yuanului, acărui valoare este ţinută în mod artificial jos de guvernul de laBeijing pentru a-şi ajuta exportatorii, ale căror produse devin maicompetitive când sunt vândute în Occident. Până acum, lideriichinezi au ignorat apelurile şi ameninţările cu sancţiunicomerciale făcute de americani şi de europeni, care insistă cayuanul să fie lăsat să se aprecieze.
Unii analişti consideră că yuanul ar trebui evaluat la un curs deschimb cu 40% peste cel actual. China a fixat cotaţia monedei salela 6,8 unităţi per dolar în ultimii doi ani, însă în iunie aanunţat că va permite yuan-ului să se aprecieze uşor. De atunci,moneda chineză s-a apreciat cu doar 2% în raport cu dolarulamerican.
O explicaţie pentru dezechilibrele şi presiunile cu care seconfruntă pieţele monetare se regăseşte în opoziţia dintrecreşterea anemică a economiilor dezvoltate şi expansiunea rapidă apieţelor emergente, crede preşedintele Băncii Mondiale. "Baniicirculă în căutarea unor randamente mari, iar aceste randamente nupot fi găsite în economiile dezvoltate. Această situaţie nu numaică declanşează o apreciere a monedelor din ţările emergente şi încurs de dezvoltare, dar împinge în sus şi preţul anumitor active,accentuând riscurile privind creşterile artificiale ale preţurilorimobiliarelor şi ale altor bunuri", este de părere Zoellick.
Fluxurile nete de capital privat către economiile emergente se vorridica la 825 mld. dolari în 2010, faţă de doar 581 mld. dolari în2009, potrivit Institutului de Finanţe Internaţionale de laWashington.
FMI, care va organiza la finalul acestei săptămâni una dintre celedouă întâlniri bianuale ale sale, este aşteptat să aducă îndiscuţie evenimentele de pe pieţele valutare, ca parte a misiuniisale de a ajuta statele să conlucreze pentru o creştere economicăechilibrată la nivel mondial.
Strategii au subliniat problema dezechilibrelor monetareînregistrate la nivel mondial încă de acum câţiva ani, arătând căprincipalele aspecte ce trebuie tratate urgent sunt poziţiadominantă a dolarului american pe pieţele valutare, yuan-ulsupraapreciat, dar şi consumul intern redus al Germaniei. AndreeaNeferu, Alexandru Matei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO