Business Internaţional

RBS: Criza din zona euro nu va crea turbulenţe puternice în Europa de Est

Foto AFP

Peste trei sferturi din exporturile ţărilor din Europa Centrală şi de Est merg către partenerii europeni.

Autor: Bogdan Cojocaru

20.07.2011, 00:06 510

Dependenţa economică de zona euro este principalul canal princare se poate transmite criza pentru că ţările din Est se confruntăîncă cu o cerere internă slabă, iar creşterea lor economică sebazează pe exporturile către Vest, scrie Financial Times.

Alţi analişti au indicat încă două culoare prin careturbulenţele din zona euro ar putea pătrunde în Europa Centrală şide Est, datoriile suverane şi finanţarea pe de o parte şi sistemulbancar pe de alta. Ash minimalizează însă importanţa acestora,argu­mentând că datoriile suverane în statele est-europene auvalori medii echivalente cu 40% din Produsul Intern Brut, jumătatedin media Uniunii Europene şi cu mult sub valorile astro­nomice depeste 120% din PIB înre­gistrate de Grecia şi Italia, ţări membreale zonei euro.

În timpul crizei fi­nanciare din 2008-2009, problemelecu care s-au confruntat o parte din statele Eu­ropei emer­gente aufost de li­chi­ditate şi nu de solva­bilitate. Aceste eco­nomiiaveau pieţe de capital interne sub­dezvoltate şi acces li­mitat lapieţele de capital internaţionale. De atunci, statele şi-auconstruit sisteme de protecţie, iar în multe cazuri, precum cel alRomâniei, au încă acces la programe de finanţare internaţionale,ceea ce le face mai puţin vulnerabile în faţa unor probleme delichiditate, explică analistul RBS.

Totodată, el sugerează că sectoarele bancare din regiune sunt îngeneral de mici dimensiuni şi notează că băncile internaţionaleşi-au menţinut poziţiile în Europa de Est în timpul crizeifinanciare.

Ash pare să subestimeze importanţa faptului că băncile străinedeţin în medie 70% din activele bancare din regiune.

În ţări precum Polonia multe din afaceri utilizează finanţăridin surse nonbancare, dar creditarea din partea băncilor are ocontribuţie importantă la creşterea economică, care abia începeasă-şi revină când criza datoriilor suverane a apărut în zonaeuro.

De asemenea, Europa de Sud-Est şi ţările balcanice sunt puternicexpuse faţă de băncile din Grecia, stat care ar putea declara chiarîn această săptămână intrarea temporară în incapacitate de plată.În plus, prezenţa băncilor italiene în Europa emergentă fac dinpropagarea crizei zonei euro în Italia un motiv de îngrijorare.

Totuşi, ideea că turbulenţele zonei euro ar putea contaminaEuropa Centrală şi de Est în principal prin economia directă şicomerţ nu este de neglijat, notează Financial Times. Măsurile deausteritate şi neîncrederea vor frâna, probabil, economiile dinuniunea monetară şi, prin propagare, pe cele emergente. Acesteprobleme au şanse mici să se transforme în criză, însă Europaemergentă va continua să fie codaşa pieţelor emergente ale lumii,mai spune Ash. În aceste condiţii, decidenţii politici din regiunevor fi presaţi să găsească noi motoare de creştere economică şi săstimuleze cererea internă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO