Business Internaţional

Rechinii incep sa muste din bancile ranite de criza creditelor ipotecare din SUA

12.09.2007, 17:28 19

Miliardarul britanic Joseph Lewis a achizitionat 7% din actiunile bancii americane de investitii Bearn Stearns, platind in schimbul acestora 860 mil. dolari (623 mil. euro), scrie BBC News.
Investitia reprezinta o gura de oxigen pentru Bearn Stearn, care a fost una dintre institutiile financiare americane cel mai afectate de criza financiara din sectorul subprime. In iunie, compania a pierdut 1,6 mld. dolari (1,2 mld. euro) dupa ce doua dintre fondurile administrate de aceasta au falimentat in urma cresterii numarului de credite ipotecare neperformante din sectorul subprime. La acel moment, copresedintele companiei Warren Spector, responsabil de diviziile de instrumente cu venit fix si de administrare de active, si-a dat demisia.
Creditele ipotecare subprime sunt imprumuturile cu grad ridicat de risc acordate, in principal, clientilor cu bonitate indoielnica sau celor cu venituri mici.
Cresterea continua din ultimii ani a ratei dobanzii a condus la un nivel record al creditelor neperformante din acest sector.
Consecintele cresterii numarului de credite neperformante nu s-au rasfrant doar asupra activitatii bancilor si firmelor de investitii care aveau expuneri pe piata creditelor subprime, ci asupra intregului sector bancar, stand la baza recentelor tulburari de pe piata internationala de creditare.
Criza americana a determinat creditorii sa manifeste o prudenta sporita, ceea ce a condus la inasprirea conditiilor de creditare.
Din cauza problemelor pe care le-a intampinat, banca a fost subiectul speculatiilor privind o eventuala preluare.
Lewis a ajuns sa detina 7% din Bearn Stearns, dupa ce in ultimele doua luni a achizitionat in mod constant actiuni ale bancii americane, tranzactiile derulandu-se prin intermediul firmei de investitii Tavistock. Cu cele 8,1 milioane de actiuni cumparate, britanicul a devenit cel mai mare investitor individual al bancii americane, surclasand fondul de investitii Putnam Investment Management si pe Jimmy Cayne, directorul executiv al Bearn Stearns, care detin 6%, respectiv 5,8% din actiunile companiei.
Lewis, care din 1979 locuieste in Bahamas, tara avand statutul de paradis fiscal, a declarat ca aceasta miscare reprezinta, cu siguranta, o investitie, el pariind pe o revenire a pretului actiunilor Bear Stearns. De la inceputul anului, actiunile bancii americane au coborat cu peste 30%, la sfarsitul lunii august pretul unei actiuni ajungand la 105 dolari ( 76 de euro).
Lewis controleaza, prin vehiculul de investitii Tavistock, peste 170 de companii din 15 tari, detinand pachete minoritare de actiuni si la cluburile britanice de fotbal Tottenham Hotspur si Glasgow Rangers. El se afla pe pozitia a saisprezecea in topul celor mai bogate persoane din Marea Britanie si pe locul 369 in clasamentul mondial intocmit de revista Forbes, averea sa fiind estimata la 1,2 mld. lire sterline (1,76 mld. euro), banii provenind, in general, din investitiile in sectorul financiar.
Alaturi de americanul de origine maghiara George Soros, Lewis este unul dintre cei mai mari speculatori bursieri din generatia sa. Lewis, nascut in Londra in 1937, a renuntat la scoala la 15 ani pentru a lucra intr-un mic restaurant detinut de tatal sau, reusind sa transforme afacerea familiei intr-un lant de restaurante, pe care l-a vandut in 1979.
Lewis nu a beneficiat intotdeauna de o imagine pubica impecabila. De exemplu, in urma asocierii cu magnatii irlandezi Dermont Desmond, J.P. McManus si John Magnier, britanicul a fost tarat intr-un scandal legat de o afacere imobiliara incheiata cu statul irlandez. In ciuda criticilor aduse lui Lewis, critici cauzate de faptul ca nu a dorit sa colaboreze cu autoritatile care investigau cazul, el a fost achitat.

Lewis pariaza pe Bear Stearns
Investitorul britanic Joseph Lewis a achizitionat 7% din actiunile bancii americane de investitii Bearn Stearns, platind in schimbul acestora 860 mil. dolari (623 mil. euro).
In ultimele doua luni, Lewis a cumparat, prin intermediul firmei de investitii Travistock, 8,1 mil. actiuni, devenind cel mai mare investitor individual al bancii americane.
El l-a depasit pe Jimmy Cayne, directorul executiv al Bearn Stearns, care detine un pachet de 5,8% din actiunile companiei.
De la inceputul anului, actiunile bancii americane au coborat cu peste 30%, la sfarsitul lunii august pretul unei actiuni ajungand la
105 dolari ( 76 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO