Business Internaţional

Record rusesc: vânzări de arme de peste 15 mld. dolari

Record rusesc: vânzări de arme de peste 15 mld. dolari

Autor: Iulian Anghel

31.01.2013, 18:53 1150

Rusia, al doilea exportator de arme din lume după Statele Unite, a anunţat un record postsovietic: vânzări de arme în 2012 de 15,16 mld. dolari.

Vânzările de arme ar fi putut ajunge anul trecut 17,4 mld. dolari, dacă Rusia reuşea să livreze Indiei portavionul “Vikramaditia”. Chiar şi aşa, vânzările de anul trecut sunt cele mai mari de la destrămarea Uniunii Sovietice încoace.

Dificultăţile fabricanţilor ruşi de arme de a livra la timp materiale de calitate rămân principala piedică în calea exporturilor de arme ale Rusiei. Ele au crescut, totuşi, constant în ultimii ani – 10 mld. dolari în 2010 şi 13,2 mld. dolari în 2011. Rusia rămâne cu mult în spatele Statelor Unite în vânzările de arme, dar întrece bine Franţa sau Marea Britanie. În privinţa livrărilor pe pieţele emergente, Rusia se află în fruntea tuturor în privinţa vânzărilor de avioane de vânătoare, de sisteme defensive antiaeriene, elicoptere şi blindate.

Rusia a pierdut o bună parte din comenzile ce-i veneau din Libia sau Siria, dar câştigă pieţe noi precum cele din Gana, Oman, Tanzania sau Afganistan. Chiar americanii fac comenzi la ruşi – vor să cumpere, de pildă, 70 de elicoptere Mi-15 pentru armata afgană.

Experţii cred însă că, în lipsa tehnologiei, vânzările de arme ruseşti vor scădea. Potrivit La Tribune, comandanţii ruşi privesc cu amărăciune demararea de către China a producţiei în serie a avionului de vânătoare J-16. Ruşii susţin că aparatul este o copie integrală a avionului rusesc de vânătoare Su-30MK2 pe care chinezii l-au cumpărat masiv în deceniul trecut. Dar ruşii nu s-au “lecuit” şi au mai semnat cu China un contract de 600 mil. dolari pentru 52 de elicoptere Mi-17. Experţii cred că acest contract va rămâne “unic” de vreme ce China a început deja să-şi echipeze armata cu elicoptere copiate după modele europene şi sovietice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO