Business Internaţional

Recrutarea politicienilor, o solutie la moda printre marile grupuri bancare din capitala Germaniei

15.09.2005, 18:32 13

Proiectele de privatizare atractive ademenesc marile nume din domeniul bancar catre capitala Germaniei, relateaza Financial Times. Specialistii sunt de parere ca guvernul nu are alta alternativa decat sa continue privatizarile si ca vom asista la vanzari masive ale activelor statului in urmatorii ani.

Au trecut mai bine de patru ani de cand John Kornblum, fostul ambasador al SUA in Germania, a parasit cariera diplomatica. Locuieste inca la Berlin si reaminteste lumii intregi ca politica si afacerile germane merg intr-o directie buna, dar in prezent Kornblum cauta oportunitati de afaceri pentru Lazard, banca de investitii pentru care lucreaza acum.

John Kornblum, presedintele Lazard in Germania, nu este singur. Majoritatea bancilor de investitii care opereaza in Germania, atat cele autohtone, cat si cele straine, au identificat capitala drept sursa principala a dezvoltarii afacerilor pentru urmatoarea perioada.

Poate ca Frankfurt este centrul financiar al tarii, insa Berlinul incearca sa castige in importanta in domeniul afacerilor si al serviciilor guvernamentale si va conta din ce in ce mai mult pe aceste planuri.

"Desi industria germana este distribuita peste tot in tara, Berlinul este pozitionat intr-un loc unde se desfasoara multe activitati", a declarat John Kornblum, care desi este originar din Detroit, a locuit aproape permanent in Germania in ultimii 40 de ani.

Foarte des aratat cu degetul, bugetul german este unul dintre cele mai dezechilibrate din zona europeana. Si economistii par sa fie de acord ca noul guvern, care trebuie votat in alegerile generale ce urmeaza sa fie organizate in 18 septembrie, va fi nevoit atat sa accelereze privatizarea activelor aflate in proprietatea statului, cat si sa gaseasca modalitati mai sofisticate de management al programelor nationale de imprumuturi si creditari. Aceste masuri par vitale in conditiile in care tara doreste sa nu incalce regulile fiscale ale Uniunii Europene, care limiteaza deficitul sectorului public-privat la 3% din produsul intern brut.

In mod sigur, acesta este punctul de vedere al lui John Kornblum. "Exista un trend precis al guvernului in domeniul privatizarii activelor statului. Bundesvermogensamt, autoritatea care administreaza cele mai multe din proprietatile detinute de stat, este in curs de a fi restructurata intr-o companie comerciala. Vom asista la vanzari masive in domeniul apararii, vor fi scoase la vanzare chiar aeroporturi si multe altele", explica el.

Karl Dannenbaum, seful diviziei germane a companiei Lehman Brothers, este de aceeasi parere. "Orice guvern, indiferent daca este de dreapta sau de stanga, nu are de ales decat sa continue privatizarea birourilor, spitalelor sau scolilor. Vom avea parte de privatizari masive ale activelor statului in cursul urmatorilor ani", a declarat el.

Singura intrebare, acum, este cum se va face acest lucru - si aici intervin bancile de investitii.



Lobby-ul e cheia

Pentru a avea o sansa cel putin decenta sa castige proiecte prin care sa consilieze guvernul asupra modalitatilor de privatizare, multi investitori bancari considera ca este nevoie de un lobby puternic in capitala Germaniei.

Recrutarea lui John Kornblum de catre Lazard a fost o miscare surprinzatoare, insa si altii urmeaza acest model. Lehman l-a recrutat pe Klaus Kinkel, fostul ministru de externe german, drept principalul consilier din Berlin si planuieste sa mai aduca aici un alt profesionist in lobby in cursul saptamanilor urmatoare.

De asemenea, JPMorgan este acum consiliata de Andreas von Hardenberg, un aristocrat care are stranse legaturi de familie cu elita politica. Rothschild este consiliata de Klaus Mangold, fost membru al consiliului director al companiei Daimler Chrysler si unul dintre apropiatii cancelarului Gerhard Schroeder. Greenhill, firma americana de consiliere in fuziuni si achizitii, l-a angajat recent pe Karl-Hermann Baumann, fostul presedinte al consiliului de conducere al companiei Siemens, al carei fost director executiv abia a fost numit consilier economic al candidatului Coalitiei Democrate, Angela Merkel, favorita la castigarea alegerilor din aceasta luna.

Banca de investitii Merrill Lynch sustine ca are traditie in rezolvarea datoriilor guvernamentale, desi franciza sa din Germania a fost afectata dupa inchiderea in urma cu cativa ani a biroului pe care il avea in Frankfurt.

Pentru a rezolva aceasta problema, in cursul lunii mai l-a numit pe Lothar SpOEth, un fost membru al Uniunii Crestin Democrate, drept seful diviziei din Germania.



Marii rivali

Asemenea eforturi sunt facute pentru a ajunge din urma bancile care au preluat marile proiecte guvernamentale. Cei mai de succes operatori au fost Goldman Sachs, JPMorgan, Deutsche Bank si Morgan Stanley, desi in ultimul timp cea mai mare banca germana a fost nevoita sa ocupe pozitia secunda dupa grupurile americane, probabil ca urmare a nemultumirii guvernamentale cu privire la reducerea agresiva de locuri de munca efectuata de Deutsche Bank.

Goldman, impreuna cu Deutsche, a asigurat un imprumut german catre Rusia in cursul anului trecut. Morgan Stanley a dominat proiectele de privatizare precum cele ale Deutsche Post si a facut cea mai mare parte din munca de pregatire a privatizarii Deutsche Bahn, compania publica a cailor ferate. Intre timp, JPMorgan a colaborat probabil mai mult decat toti ceilalti rivali cu KfW, banca de stat care a mediat cele mai multe privatizari si achizitii de fonduri din sectorul public.

Lucrul cel mai ciudat este ca nici Goldman, nici Morgan Stanley, privite ca cel mai bine cotate, nu au recrutat fosti politicieni pentru a face lobby la Berlin, asa cum au facut rivalii lor. Un bancher din Frankfurt a declarat: "Nu stiu cat de mult conteaza ca acesti batrani lucreaza la Berlin. Proiectele, mai ales cele alocate de entitati precum KfW, sunt tratate cu inalt profesionism. Daca cineva crede ca pot obtine un proiect daca scot pe cineva la cina si ii cumpara o sticla de vin rosu, se insala amarnic".

Goldman se mandreste totusi cu Alex Dibelius, seful pe care il are in Germania si care este foarte bine privit in cercurile guvernamentale. In plus, o prietenie stransa cu Angela Merkel nu poate aduce decat lucruri bune.

In ceea ce-i priveste pe cei de la Morgan Stanley, Lutz Raettig, fostul director executiv al diviziei din Germania si actual presedinte al consiliului director, este recunoscut ca bancherul cu cele mai multe legaturi din tara, atat la nivel de corporatii, cat si politic.

Pana in prezent, doar cateva dintre aceste banci au sedii la Berlin. Lazard are un birou in Pariser Platz, langa Brandemburg Gate, si JPMorgan este de asemenea reprezentat in capitala. Merrill si Lehman au planuri de a-si deschide birouri aici in urmatorii doi ani.

Chiar si acele banci care sunt implicate puternic in procesul de lobby de la Berlin admit ca aceasta afacere nu prezinta oportunitati de a castiga bani pe termen scurt. John Kornblum explica: "Aici nu e vorba despre a face bani pe termen scurt. Modul in care operam se bazeaza foarte mult pe angajament si discretie. Trebuie sa construim o relatie de incredere reciproca cu guvernul inainte de a culege roadele. Experienta mea de diplomat va conta foarte mult".

Lasand la o parte profiturile, cei mai multi dintre bancheri au cazut de acord asupra faptului ca vor avea de jucat un rol important in procesul de imbunatatire a dialogului dintre oamenii de afaceri si guvern, in vederea realizarii pe viitor a unui mediu propice pentru cei care investesc.

Oricare ar fi meritele pe termen scurt sau lung, recrutarea unor politicieni de catre bancile de investitii este foarte probabil sa continue. O serie de zvonuri aparute in ultima vreme spun ca si actualul cancelar Gerhard Schroeder ar putea accepta un post de consilier care i-a fost oferit de catre concernul Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO