Business Internaţional

Redresarea economiei globale este „slabă şi dificilă”, susţine Fondul Monetar Internaţional

Redresarea economiei globale este „slabă şi...

Autor: Mediafax

04.10.2016, 18:07 147

Redresarea economiei globale rămâne „slabă şi dificilă”, cu o creştere sub normă, de 3,1%, care se poate mări uşor în 2017, avertizează raportul World Economic Outlook al Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit BBC.

„Luată ca întreg, economia mondială a oscilat”, susţine Maurice Obstfeld, economistul şef al FMI. Instituţia a avertizat, de asemenea, că Brexit va lovi economia Marii Britanii, înjumătăţind creşterea prognozată pentru 2017 la 1,1%. Scăderea de 1,6% înregistrată în Statele Unite faţă de creşterea anticipată de 2.2% va fi compensată de creşteri în ţări precum Japonia, Germania, Rusia şi India.

Stagnarea redresării economice de după criza financiară este o temă curentă în rapoartele World Economic Outlook ale FMI. O creştere slabă poate duce la puţine investiţii, la o creştere nesemnificativă a producţiei şi erodarea „capitalului uman”, adică a abilităţilor şi a expertizei oamenilor, susţine FMI.

Rezultatele referendumului din Marea Britanie şi campania electorală din Statele Unite evidenţiază câteva tendinţe care se manifestă în economiile dezvoltate, susţine FMI. Una este ostilitatea faţă de înţelegerile comerciale internaţionale precum The North American Free Trade Agreement (NAFTA), aduse deseori în discuţie de-a lungul campaniei electorale, în special în discursurile republicanului Donald Trump.

FMI apreciază că un mediu ostil comerţului ar îngreuna dezvoltarea de noi linii de export pentru ţările sărace şi ar face lucrurile mai dificile pentru exportatori.

Raportul FMI manifestă şi îngrijorări pentru evoluţia economiei chineze, pe termen lung.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO