Business Internaţional

Reducerea birocratiei din UE costa 600 mld. euro

13.10.2006, 18:21 10

Costurile implicate de armonizarea cu legislatia europeana pe care le-ar putea inregistra sectorul de afaceri s-ar putea ridica la 600 de miliarde de euro pe an, aproape de doua ori mai mult decat se estimase initial, a admis recent comisarul european pe probleme ale intreprinderilor, Gunther Verheugen, scrie Financial Times.
In acelasi timp, Verheugen a admis ca inregistreaza unele intarzieri in ceea ce priveste eforturile de simplificare a legislatiei europene, invinuindu-i din nou pe oficialii Comisiei Europene de obstructionarea campaniei sale de a adapta sau renunta la unele acte legislative.
Unii oficiali ai CE nu au reusit sa se adapteze la "o noua cultura politica", crezand in continuare ca sarcina lor este cea de a uni Europa prin noi reglementari, a declarat Verheugen.
Comisarul european a raspuns si criticilor sai de la Bruxelles si din presa germana care sustin ca acesta nu se lauda cu multe realizari, ridicand de asemenea semne de intrebare cu privire la modul in care Verheugen si-a amestecat viata personala cu cea publica.
Atacul lui Verheugen asupra birocratiei de la Bruxelles i-a infuriat pe multi oficiali ai Comisiei, unii oficiali cerandu-i acestuia sa-si ceara scuze sau sa demisioneze. Comisarul german a respins cererea de a demisiona si si-a reluat criticile aduse unor oficiali ai Comisiei, care nu au reusit sa renunte la unele obiceiuri legislative dobandite "de-a lungul deceniilor".
El a spus ca in conformitate cu noua metodologie de evaluare a costurilor administrative implicate de adoptarea legislatiei europene, povara anuala suportata de sectorul de business s-ar putea ridica la 600 de miliarde de euro, fata de estimarile initiale ce indicau 320 de miliarde de euro.
Initial, Verheugen spera sa poata simplifica 54 de masuri legislative in acest an, dar acest lucru nu va fi posibil, spune el in ciuda indemnului insistent al presedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, adresat oficialilor de a-si intensifica eforturile.
"Am putea avea 30 de masuri pana la sfarsitul acestui an", a declarat Verheugen, insistand ca aceasta intarziere nu reprezinta o "catastrofa", putand fi recuperata prin eforturi sustinute din partea membrelor UE si a Comisiei Europene.
Verheugen a respins in acelasi timp criticile ce i s-au adus referitor la numirea in pozitia de sef al cabinetului sau a Petrei Erler, o veche asistenta si prietena cu care acesta si-a petrecut vacanta de vara in Lituania in acest an. Verheugen a declarat ca Erler, lector in economie internationala, este pe deplin calificata pentru aceasta pozitie. "Ca politician, trebuie sa ai dreptul de a decide in cine poti avea incredere in propriul cabinet", a declarat Verheugen.
Comisarul european a insistat de asemenea ca este multumit de pozitia care a fost creata, spune el, la cererea sa, respingand speculatiile oficialilor de la Bruxelles conform carora s-ar simti frustrat si in cautarea unei noi provocari. Totusi, fostul comisar european pe probleme de extindere nu a respins posibilitatea de a fi interesat de pozitia de comisar european pe probleme de politica externa in momentul in care Javier Solana s-ar decide sa se retraga.

Verheugen raspunde criticilor
Inregistreaza intarzieri in efortul de a simplifica legislatia europeana din cauza faptului ca oficialii Comisiei ii obstructioneaza campania
Unii oficiali nu s-au adaptat la "o noua cultura politica", crezand in continuare ca sarcina lor este sa uneasca Europa prin noi reglementari
Petra Erler, numita sef al cabinetului sau, este pe deplin calificata pentru aceasta pozitie, nefiind vorba de favoritism

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO