Business Internaţional

Reducerea datoriilor va fi marea provocare a Occidentului

11.04.2010, 23:05 15

Datoriile publice ale tarilor dezvoltate vor continua sa urce inurmatorii ani, iar orice incercare de inversare a acestei tendinteeste o provocare "deosebita", a declarat seful Fondului MonetarInternational (FMI) Dominuque Strauss-Kahn, scrie agentia de presaThomson Reuters.

Totodata, el a afirmat ca revenirea economica la nivel mondialeste inca modesta si neuniforma si ca multe economii avansate aunevoie de sustinere permanenta a politicilor economice. Temeriledin ce in ce mai mari cu privire la capacitatea guvernelor de afinanta datoriile publice in crestere, in special in cazul Greciei,i-au facut pe investitori sa fie mult mai reticenti in ultimelecateva luni.

Strauss-Kahn a spus ca datoria publica medie din economiileavansate este estimata sa urce pana in 2014 cu circa 35%, pana la110% din PIB.

"Inversarea acestui trend va fi o provocare deosebita. Aducereadatoriei publice la nivelurile de dinaintea crizei ar putea finecesara pentru a mentine un spatiu fiscal suficient de mare pentrucontracararea urmatoarelor crize", a explicat Strauss-Kahn laUniversitatea Cambridge. "Din acest motiv, in urmatorul deceniu,ciclurile economice trebuie utilizate mai degraba pentru a reducedatoriile publice decat pentru a finanta majorarea cheltuielilorbugetare sau reducerea impozitelor", potrivit sefului FMI.

El a adaugat ca in Europa, dar si in alte parti ale lumiicoordonarea politicilor este extrem de importanta pentru a asiguracresterea economica.

"Am vorbit recent despre acest subiect, in contextul Europei,unde un cadru de coordonare a politicilor din domeniul monetar,fiscal, financiar si structural este necesar pentru a generacrestere economica. Insa ceva asemanator este necesar si la scaramondiala, pentru a asigura o crestere echilibrata si, in concluzie,sustenabila", potrivit lui Strauss Kahn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO