Business Internaţional

Reduceri de rating pentru banci

17.02.2009, 18:31 17

Bancile austriece, suedeze precum si alte banci straine cu expunere in Europa de Est s-ar putea confrunta cu reduceri ale ratingului de credit, pe fondul deteriorarii conditiilor economice din aceasta regiune, potrivit agentiei de rating Moody's, scrie Bloomberg.

Actiunile bancilor din Vest ce se remarca printr-o pozitie forte pe pietele din Europa de Est au scazut pe bursa in ultimele doua zile pe fondul temerilor ca expunerea masiva in regiune le va provoca pierderi.
Bancile din Austria, Italia, Franta, Belgia, Germania si Suedia sunt responsabile pentru 84% din creditele acordate de bancile vest-europene in Europa de Est. Economiile regiunii se contracta, in timp ce FMI a intervenit deja cu imprumuturi in Letonia, Ungaria, Serbia si Ucraina.
"Recesiunea din Europa de Est va fi foarte severa din cauza dependentei fata de fluxurile de capital dinspre bancile vestice", considera Reynold Leegerstee de la Moody's.
"Din pacate, vedem astazi ca specialisti care pana acum ridicau in slavi ponderea mare a capitalului strain in sistemele bancare din Europa Centrala si de Est ca un factor de mare stabilitate, mai nou neaga ceea ce sustineau nu demult. In fata acestei atitudini iresponsabile de a pune paie pe foc, trebuie sa subliniem ceea ce este evident: avem mai multe depozite decat credite in regiune, am gestionat foarte atent politica de creditare si, mai ales, derulam si vom derula afaceri profitabile in regiune. In pofida sentimentului general negativ, nici macar un analist nu anticipeaza ca vom intra pe pierderi", comenteaza oficialii Erste Group, actionarul majoritar al BCR.
Inca de la inceputul acestei saptamani bancile europene au inregistrat o scadere puternica pe bursa. Raiffeisen International a condus plutonul scaderilor dupa ce luni a pierdut 11,86% din pretul actiunilor, iar marti a continuat evolutia negativa, pierzand alte 6,2%. Erste Bank a pierdut 7,6% marti, pana la un pret de 7,90 euro per actiune, cea mai slaba cotatie de la listarea din 1997, dupa ce luni titlurile se depreciasera cu 10%. Actiunile UniCredit au scazut luni cu 8,4%, iar marti cu 7,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO