Business Internaţional

Refco se lupta sa supravietuiasca

18.10.2005, 19:32 28

Refco, societatea de brokeraj care activeaza pe piata instrumentelor financiare derivate, este pe punctul de a finaliza un acord pentru a vinde o parte din companie unui grup condus de J.C. Flowers & Co.

Refco este in prezent amenintata de insolvabilitate din cauza unui scandal legat de un credit neperformant, au declarat surse apropiate afacerii, citate de Bloomberg.

Grupul Flowers, condus de Christopher Flowers, este considerat ofertantul cu cele mai mari sanse, dupa numai o saptamana de discutii.

Carlos Abadi, care conduce banca de investitii Abadi & Co a declarat ca Goldman Sachs, institutia insarcinata cu finalizarea tranzactiei, a respins o oferta de un miliard de dolari (0,83 miliarde de euro) venita din partea unui grup care includea si firma sa.

O eventuala semnare de contract ar mai putea linisti temerile cu privire la impactul pe care l-ar avea colapsul sau asupra pietei financiare.

"Situatia necesita masuri imediate", a declarat Richard Breeden, presedintele SEC in 1990, pe vremea cand Dexel Burnham Lambert a intrat in faliment.

Organismele de reglementare au decis sa se implice pentru a atenua din efectele unui posibil esec.

In conditiile in care sansele de supravietuire ale Rafco pareau ca sunt minime, Goldman Sachs a inceput sa caute ofertanti in piata.

Man Group, cel mai mare fond de hedging din lume, Fimat Group, o divizie a bancii franceze Societe Generale, Citigroup si JPMorgan Chase & Co, prima si respectiv a treia banca din SUA dupa valoarea activelor, sunt implicate in discutii, au mai spus aceleasi surse.

In cursul zilei de ieri insa, Man a emis un comunicat in care neaga implicarea in tratativele cu Refco.

Refco Capital Markets, una dintre diviziile Refco, ar putea solicita cu toate acestea protectie fata de creditori.

Refco este cel mai mare grup care a derulat tranzactii cu instrumente financiare derivate pe Bursa din Chicago si a procesat 654 de milioane de contracte cu astfel de instrumente in cursul anului fiscal care s-a incheiat in februarie 2005.

Presedintele Flowers a parasit Goldman in 1998, dupa ce a petrecut peste 20 de ani in cadrul firmei si a pus in 2000 bazele J.C. Flowers cu sediul la New York.

Compania a atras atentia asupra ei in momentul in care a participat la prima preluare straina a unei banci japoneze, Shinsei Bank.

In luna august a acestui an J.C. Flowers a condus un grup de investitori care a fost de acord sa cumpere banca de investitii olandeza NIB Capital NV pentru 2,1 de miliarde de euro.

Luna trecuta aceasta a achizitionat una din diviziile brokerului de asigurari Marsh & McLennan Cos.

Refco a inceput colaborarea cu Goldman Sachs pe 13 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO