Business Internaţional

Reforma la Banca Nationala a Italiei

23.12.2005, 18:30 53

Guvernul Italiei va incerca in cel mai scurt timp promulgarea unui pachet legislativ menit sa modifice structura conducerii Bancii Italiei, in urma demisiei fostului guvernator, Antonio Fazio, informeaza Financial Times.

Fazio, guvernator inca din 1993, si-a prezentat demisia in urma inceperii urmaririi sale penale, fiind banuit ca ar avea legatura cu recentele scandaluri bancare din Italia. El a declarat ca nu a gresit cu absolut nimic. Credibilitatea i-a fost insa afectata serios atunci cand bunul sau prieten, Gianpiero Fiorani, a fost arestat sub acuzatia de a conduce una din retelele criminale din tara.

Ministrul finantelor, Giulio Tremonti, a declarat recent ca tot cabinetul italian a fost de acord cu pachetul de legi ce prevede micsorarea influentei guvernatorului Bancii Nationale. Votul de incredere al celor doua camere este asteptat pana la sfarsitul saptamanii, a mai precizat el.

Primul-ministru italian, Silvio Berlusconi, a declarat ca Senatul s-ar putea sa nu-si poata acorda votul, nici macar in principiu, inaintea Craciunului.

Printre schimbarile aduse de noul pachet de legi se numara si restrictionarea mandatului viitorilor guvernatori la sase ani, pana acum ei fiind alesi pe viata. De asemenea, se urmareste ca deciziile importante sa fie luate in comun, micsorand astfel atributiile guvernatorului si posibilitatea ca acestea sa fie gresite. Un exemplu este si dreptul de veto in cazul fuziunilor bancare. Pana acum guvernatorul avea dreptul de a se opune acestora fara a mai consulta consiliul director. O alta schimbare deosebit de importanta este si impartirea datelor despre mediul concurential bancar cu autoritatea nationala antitrust. Viitorul guvernator va fi desemnat de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO