Business Internaţional

„Regele“ Turciei Erdogan ar putea redesena harta Orientului Mijlociu

Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan susţine independenţa kurzilor. AFP/Mediafax Foto

Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan susţine independenţa kurzilor. AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

03.07.2014, 00:03 2370

Coincidenţă sau nu, premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan şi-a anun­ţat candidatura pentru preşedinţia ţă­rii în aceeaşi zi în care liderul kurzilor din Irak, susţinuţi de Ankara, a anunţat pla­nurile unui referendum pentru in­de­pen­denţă, ceea ce aduce în atenţie rolul pe care-l va avea în regiune omul care a pro­mis că va aduce până în 2023 eco­nomia turcă între primele zece ale lu­mii. De când Erdogan a venit la con­ducerea gu­vernului, în 2003, economia ţă­rii s-a tri­plat, iar inflaţia a fost adusă sub control.

Perspectiva independenţei Kurdis­ta­nu­lui, regiune semiautonomă din nor­dul Irakului, este susţinută de membrii gu­vernului Erdogan, care au afirmat de câ­teva ori în ultimele săptămâni că Turcia nu se mai opune ideei creării unui stat kurd independent. În spatele acestei susţinerii sunt mai multe motive, dar cel mai important pare a fi sprijinul electoral pe care Erdogan ar putea să-l pri­mească pentru alegerile prezi­den­ţiale din Turcia din august, scrie Bloomberg.

Mizele sunt mari în cursa pre­ziden­ţială întrucât oricine va câştiga, şi pro­babil acela va fi Erdogan, va deveni pri­mul preşedinte turc ales prin vot direct şi nu de către parlament, ca ur­marea a mo­dificării Constituţiei.

Sincronizarea anunţării celor două in­tenţii, a lui Erdogan şi a kurzilor, aduce beneficii ambelor părţi. Erdogan are nevoie de sprijinul kurzilor pentru a ră­mâne la putere încă un deceniu, iar kurzii au nevoie de Erdogan pentru a-şi ve­dea îndeplinit visul lor de indepen­denţă vechi de un secol. În urmă cu câteva zile, guvernul turc a înaintat parlamentului un proiect de lege care ar permite militanţilor kurzi care locuiesc în tabere să se reintegreze în societate în calitate de civili, fără a avea teama că vor fi urmăriţi penal.

Guvernul turc a semnat recent un acord pe 50 de ani prin care va importa petrol kurd, spre nemulţumirea Bagda­du­lui, care a afirmat că are autoritate asu­pra ţiţeiului exportat de Kurdistan, scrie The Huffington Post.

„Barzani (Massoud Barzani, preşe­din­tele Kurdistanului irakian – n.red.) îl poa­te face pe Erdogan regele Turciei, iar Erdogan îl poate face pe Barzani re­gele Kurdistanului“, a spus Stephen Cook, un reprezentant al Consiliului pen­tru Relaţii Internaţionale.

Venirea la putere a partidului lui Erdogan în 2003 a pus capăt unui de­ce­niu de guvernare a unei coaliţii insta­bile. Erdogan a triplat economia ţării prin reforme şi proiecte majore, a adus sub control inflaţia, iar de când el este la putere economia a crescut în medie cu 7% pe an.

Premierul este aclamat de cei care văd în el un artizan al decolării economice a ţării, dar considerat de alţii ca fiind un „dictator“ islamist.

Erdogan a redus datoria Turciei de la 74% din PIB cât era în 2002, la 35% din PIB anul trecut, iar deficitul bugetar a scăzut de la 11,9% cât era în 2002 la 1,2% din PIB anul trecut.

În 2013, Turcia era pe locul 17 la nivel mondial în funcţie de mărimea PIB-ului, potrivit Fondului Monetar Internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO