Business Internaţional

Reizbucnirea crizei din Europa dă peste cap planurile BCE

Autor: Traian Terzianm

28.11.2010, 23:20 14

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea întârzia retragereamăsurilor de urgenţă, în timp ce ajutorul extern ce urmează să fieacordat Irlandei nu reuşeşte să oprească criza datoriilor suveranedin zona euro, scrie Bloomberg.

Investitorii renunţă la obligaţiunile spaniole şi portugheze pemotiv că cele două ţări ar putea să urmeze exemplul Irlandei şi alGreciei de a solicita un ajutor financiar din partea UE.

Acest lucru îngreunează încercarea BCE de a retrage suportulfinanciar acordat băncilor, concretizat prin accesul nelimitat lalichidităţi. Unii economişti se îndoiesc de faptul că BCE va mai ficapabilă să facă acest pas înapoi, adică să revină la acordarea decredite pe trei luni limitate.

"Nu putem fi foarte categorici cu privire la acest aspect, avândîn vedere criza de la periferia Europei şi dorinţa BCE de a evitaaccentuarea ei", a spus Julian Callow, economist-şef la BarclaysCapital din Londra.

"Ar trebui să ne pregătim pentru posibilitatea în care BCErealizează că momentul nu este bun şi ar evita astfel de acţiuni,care duc la agravarea situaţiei deja destul de dificilă."

Creşterea randamentelor obligaţiunilor emise de Grecia, Irlanda,Portugalia şi Spania arată faptul că investitorii îşi pierdîncrederea în abilitatea liderilor europeni de a ţine lucrurile subcontrol, chiar şi după ce s-au pus de acord în timp record săsalveze Irlanda.

La polul opus, economia Germaniei a avut în cel de-al doileatrimestru al acestui an cel mai rapid ritm de creştere de dupăreunificare. În plus, un raport a indicat că încrederea din mediulde afaceri german a atins un nou maxim în noiembrie. Acest lucrui-a determinat pe decidenţii BCE, printre care şi Axel Weber,Juergen Stark şi Yves Mersch, să spună că instituţia trebuie să îşiretragă măsurile de susţinere.

Preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet adeclarat că o decizie în acest sens va fi luată în urma întâlniriicare va avea loc pe 2 decembrie.

Ministrul de finanţe finlandez Jyrki Katainen a spus pe 22noiembrie că BCE nu ar trebui să retragă măsurile de sprijin pânăce Irlanda nu îşi restructurează băncile. În prezent, BCE oferăcredite pe perioade de o săptămână, o lună sau trei luni cu odobândă de 1%.

Stark, membru al comitetului executiv al BCE, a spus că bancaintenţionează să continue planurile de retragere a susţineriibăncilor.

"BCE aproape că şi-a încheiat misiunea", a declarat GuillaumeMenuet, economist în cadrul Bank of America Merrill Lynch dinLondra. "Având în vedere ce am auzit de la anumiţi membri aiconsiliului nu aş fi surprins dacă BCE va mai face un pas spreieşire", este de părere şi Ken Wattret, economistul-şef de la BNPParibas din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO