Business Internaţional

Remuneraţia medie a bancherilor de top a scăzut cu 10% anul trecut, într-un climat de presiune asupra băncilor

19,3 mil. dolari - John Stumpf, Wells Fargo; Schimbare faţă de 2011: 7,8%

Foto: AFP. GALERIE FOTO

Autor: Andrei Cîrchelan, Marius Oncu

24.06.2013, 19:58 325

Pachetul salarial mediu al bancherilor de top din SUA şi Europa a scăzut cu 10% anul trecut, la 11,5 mil. dolari, în contextul presiunilor exercitate de investitori şi autorităţile de reglementare, potrivit unui studiu derulat la cererea cotidianului britanic Financial Times.

Scăderea este prima din ultimii trei ani, arată studiul realizat de firma de cercetare Equilar privind salariile directorilor celor mai mari 15 bănci din SUA şi Europa.

Reducerea coincide cu un declin mediu de peste 20% al profitului înregistrat anul trecut de cele 15 instituţii de credit, dar şi cu o revenire a cotaţiilor băncilor la bursă. Instituţiile de credit analizate, cu excepţia BBVA şi Credit Suisse, au avut anul trecut o evoluţie mai bună pe bursă decât indicele FTSE World.

Dintre cei 10 directori generali care s-au aflat în funcţie de la începutul anului 2011, doar trei au primit creşteri salariale, şeful Wells Fargo, John Stumpf, cel al HSBC, Stuart Gulliver, şi cel al Credit Suisse, Brady Dougan. Stumpf, cu un pachet salarial de 19,3 milioane de dolari, l-a depăşit pe Jamie Dimon, directorul JPMorgan, şi a devenit cel mai bine plătit bancher.

Dimon a primit 18,7 milioane de dolari în urma unei reduceri de circa 20% a pachetului salarial, iar în acest an va înregistra probabil o nouă scădere. Studiul a relevat de asemenea o distincţie clară între bancherii americani bine plătiţi şi omologii lor din Europa. Patru dintre primii cinci bancheri din punctul de vedere al remuneraţiei lucrează pentru bănci americane. Singurul bancher european printre primii cinci este Gulliver, al cărui salariu a crescut cu aproape 25%, până la 12,9 milioane de dolari.

La capătul opus al topului celor mai mari remuneraţii, patru din cei cinci bancheri de pe ultimele locuri sunt europeni: Anshu Jain şi Jurgen Fitschen de la Deutsche Bank şi Antony Jenkins şi Francisco Gonzalez de la BBVA. Salariile fixe ale bancherilor, care au înregistrat o uşoară scădere, constituie o parte mult mai mare din remuneraţie pentru bancherii europeni comparativ cu structura remuneraţiei bancherilor americani. Cel mai bine plătiţi executivi ai băncilor din Europa au primit în medie 2,4 milioane de dolari ca salariu de bază anul trecut, în timp ce omologii lor de peste Ocean au primit doar 1,5 milioane de dolari. Potrivit studiului, această diferenţă urmează să iasă şi mai puternic în evidenţă începând cu anul viitor, când va intra în vigoare o limită aplicată primelor primite de bancheri. Conform noii reguli, bancherii din Europa nu vor putea primi bonusuri variabile care să depăşească, în sumă, dublul salariului de bază.  

Analiza Equilar include salariile de bază, bonusurile în bani şi o serie de beneficii, precum şi pachetele de acţiuni sau opţiunile de achiziţie de titluri acordate bancherilor în 2012.

19,3 mil. dolari - John Stumpf, Wells Fargo; Schimbare faţă de 2011: 7,8%

18,7 mil. dolari - Jamie Dimon, JPMorgan Chase; Schimbare faţă de 2011: -19%

13,3 mil. dolari - Lloyd Blankfein, Goldman Sachs; Schimbare faţă de 2011: -17,7%

12,9 mil. dolari - Stuart Gulliver, HSBC; Schimbare faţă de 2011: 23,5%

12,4 mil. dolari Mike Corbat, Citigroup; Schimbare faţă de 2011: N/A

 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO