Business Internaţional

Renault are nevoie de 9 mld. euro, dar nu apeleaza la stat

12.01.2009, 18:13 8

Renault, al doilea mare producator auto din Franta, va avea nevoie de 9 mld. euro (12 mld. dolari) pentru a-si desfasura activitatea in parametri normali in 2009, a declarat purtatoarea de cuvant a companiei, Frederique de Greves, confirmand afirmatiile directorului de vanzari din cadrul Renault, Patrick Blain, scrie Bloomberg.

Renault, proprietarul Dacia, ar putea solicita ajutor financiar suplimentar guvernului francez, cu toate ca in prima faza se vor purta negocieri cu bancile in privinta acordarii unui sprijin financiar. Purtatoarea de cuvant a mai adaugat ca Renault nu a solicitat inca asistenta din partea guvernului.
Producatorii auto din intreaga lume au probleme cu lichiditatile din cauza prabusirii vanzarilor. Renault a raportat o scadere de 29% a vanzarilor aferente lunii decembrie si a anuntat ca preconizeaza o majorare a cotei de piata in 2009 datorita noilor variante ale modelelor Megane si Scenic.
Renault a vandut in decembrie 2008 146.758 de autovehicule, comparativ cu 205.258 de unitati in perioada similara din 2007.
Compania a ratat tinta de majorare a productiei anuale, care a scazut cu 4,2%, pana la un volum total de 2,38 mili-oane de unitati.
Similar celorlalti producatori auto de la nivel mondial, Renault a suspendat activitatea uzinelor sale si a concediat temporar o parte din angajati pentru a incetini productia, in contextul in care inasprirea conditiilor de creditare si diminuarea increderii consumatorilor au afectat nefavorabil vanzarile auto.
Noile versiuni de Megane si Scenic vor ajuta compania sa castige teren in fata rivalilor din industrie, a declarat directorul de vanzari al Renault, Patrick Blain.
Vanzarile aferente lunii decembrie au fost "mult mai slabe decat se estimase initial", a declarat analistul Stuart Pearson din cadrul diviziei londoneze a Credit Suisse.
"Principalele noastre preocupari referitoare la Renault raman bilantul fragil, supracapacitatea semnificativa, dar si constrangerile cu privire la restructurari, datorate participatiei guvernului". Guvernul francez detine 15% din Renault.
Vanzarile corespunzatoare lunii decembrie 2008 s-au diminuat cu 28% in Europa si cu 41% pe pietele emergente precum Romania, Rusia sau Africa de Nord, unde modelul Logan a pierdut teren. Cota de piata globala a companiei Renault s-a modificat usor, pana la 3,6%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO