Business Internaţional

Republicanii au blocat legea care va schimba din temelii Wall Street

27.04.2010, 23:07 16

Republicanii din Senatul american au blocat adoptarea legii careva reforma sectorul financiar din temelii, trimitand senatorii dinnou la masa tratativelor pentru a atinge un consens in aceastachestiune, scrie Financial Times.

Presedintele american Barack Obama a declarat ca este "profunddezamagit" de atitudinea Senatului, si in special de cea ademocratului Ben Nelson, senator de Nebraska, care s-a alaturatcelor 39 de republicani in respingerea proiectului legislativ.

Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a votat deasemenea impotriva acestei legi, insa numai din motive pur tehnice,intrucat numai un senator care respinge proiectul poate reveniasupra legislatiei.

Chris Dodd, presedintele Comitetului bancar din Senatul americansi autorul acestei initiative legislative, are nevoie de 60 devoturi in favoare pentru a merge mai departe cu noile reglementaridin sectorul financiar, care, daca vor fi adoptate, ar puteaconstitui a doua mare victorie legislativa a lui Obama dupa legeasistemului de sanatate.

Pe de alta parte, banca centrala americana (Fed) pare a nu fi deacord cu intentiile senatorilor democrati. Potrivit unui senatorrepublican, reprezentantii Fed ar fi spus ca textul propus privindprodusele derivative ar putea "pune in pericol stabilitateafinanciara si reglementarea puternica si prudenta a derivativelor;totodata, ar putea avea consecinte serioase asupra competitivitatiiinstitutiilor financiare din Statele Unite si ar putea fi disruptivsi costisitor, atat pentru banci, cat si pentru clientiiacestora".

Motiunea a fost respinsa cu 57 de voturi impotriva si 41pentru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO