Business Internaţional

Reţeaua de gaze naturale, industria şi un plus de putere în Est pentru Rusia ar putea fi preţul plătit de Kiev în schimbul mâinii întinse de Moscova

Opoziţia politică din Ucraina l-a acuzat pe preşedintele Viktor Ianukovici că şi-a vândut ţara ruşilor. AFP/Mediafax Foto

Opoziţia politică din Ucraina l-a acuzat pe preşedintele Viktor Ianukovici că şi-a vândut ţara ruşilor. AFP/Mediafax Foto

Autor: Catalina Apostoiu

18.12.2013, 21:09 382

Multdisputata reţea de gaze naturale, industria şi înclinarea balanţei de putere în lupta Rusiei cu UE pentru spaţiul economic din Est ar putea fi preţul pe care Ucraina îl va plăti Mos­covei în schimbul pachetului de ajutor rusesc alcătuit din câteva miliarde de dolari şi promisiunea ieftinirii gazelor. 

Liderii opoziţiei din Ucraina au reacţionat dur faţă de acordul încheiat recent de preşedintele Victor Ianukovici cu omologul rus Vladimir Putin, acord prin care Kremlinul va achiziţiona obligaţiuni ucrainene de 15 miliarde de dolari şi s-a angajat să reducă cu până la 30% preţul gazelor naturale livrate acestei ţări, potrivit presei interna­ţionale.

În lipsa detaliilor date de cei doi şefi de stat, opoziţia ucraineană se teme că există condiţii ascunse incluse în cadrul acordului şi că, deşi benefic pe termen scurt, acesta nu va face decât să amâne punerea în aplicare a reformelor economice urgente nece­sare pentru redresarea economiei Ucrainei. Temerile opoziţiei sunt împărtăşite de diplomaţii europeni.

Vitali Klitschko, lider al opoziţiei din Ucraina, l-a acuzat pe Ianukovici că oferă industriile ţării drept garanţie pentru încheierea acordului.

Preşedintele rus va încerca pro­babil să obţină „câştiguri tangibile, cât şi un rol sporit în controlarea transportului gazelor naturale ruseşti prin Ucraina către restul Europei“, a declarat Lilit Gevorgyan, analist în cadrul HIS din Londra, citat de Bloomberg.

În acelaşi timp, acordul înclină balanţa de putere în favoarea Mos­covei în cadrul conflictului geopolitic dintre Rusia şi UE având în centru o ţară importantă din punct de vedere stra­tegic, dar aflată în mijlocul unei crize politice.

În acelaşi timp, acordul mar­chează un nou pas pe calea înde­păr­tării de Uniunea Europeană urmată de preşedintele Ucrainei. Luna trecută, refuzul acestuia de a semna Acordul de Asociere a declanşat cele mai puternice proteste de la Re­voluţia Portocalie din 2004.

În cadrul unui mesaj clar adresat protestatarilor din Kiev, Putin a declarat că Rusia nu a luat în discuţie includerea Ucrainei în cadrul Uniunii Vamale în schimbul beneficiilor acordate acesteia.

Analiştii susţin că Ucraina, care depinde în foarte mare măsură de Rusia din punctul de vedere al energiei şi comerţului, se îndreaptă către faliment şi are nevoie de peste 10 miliarde de dolari pentru a evita colapsul economic.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO