Business Internaţional

Reteta succesului pentru Halliburton: statul, cel mai bun client

26.01.2004, 00:00 40



Lucrarile desfasurate de Halliburton Co. in Irak au starnit controverse uriase. Totusi, contractele incheiate de Halliburton in Iraq nu au decat o importanta minora pentru companie din punct de vedere financiar. Si atunci, de ce se implica oare compania intr-un sector de afaceri plin de obstacole din punct de vedere politic in trecut ca si in prezent?



Recent, Petangonul a anuntat deschiderea unei anchete oficiale cu privire la posibilitatea ca Halliburton sa fi incasat sume prea mari pentru livrarile de combustibil catre Iraq, sugerand ca auditorii suspecteaza unele nereguli. Intre timp, democratii din cadrul Congresului solicita declansarea unei anchete cu privire la unele acuzatii legate de favoritism in acordarea companiei Halliburton a unui contract important pentru recladirea Iraqului fara organizarea unei licitatii. Acuzatiile au fost determinate de faptul ca vice-presedintele Dick Cheney a fost directorul executiv al companiei in perioada 1995-2000.





Importanta contractelor neprofitabile



Din punct de vedere al profitului, contractele militare incheiate de Halliburton nu au o importanta foarte mare comparativ cu operatiunile din domeniul petrolier, al gazelor naturale si alte proiecte din sectorul energetic. Totusi, lucrarile derulate in cadrul acestor contracte ii sunt de folos companiei pentru compensarea perioadelor mai slabe din punct de vedere al activitatii ce caracterizeaza sectorul energetic.



Desi aceste contracte nu genereaza un profit similar celui generat de celelalte operatiuni desfasurate de Halliburton, acestea nu implica "nici un risc de pierdere de capital", conform directorului executiv al companiei, David Lesar.



In plus, posibilitatea pe care o are compania de a cunoaste in detaliu situatia industriei petroliere irakiene ar putea-o ajuta pe aceasta sa castige contracte importante in domeniul energetic al acestei tari.



Ole Slorer, analist in cadrul Morgan Stanley, estimeaza ca peste 90% din valoarea de piata a companiei deriva din operatiunile desfasurate de aceasta in domeniul energetic, ce genereaza cea mai mare parte a profitului companiei, in ciuda faptului ca acesta aduce mai putine venituri comparativ cu operatiunile din domeniul constructiilor si contractelor militare.



In cadrul diviziei de constructii a companiei, KBR, managerii care aspirau candva sa construiasca diguri si sosele spera acum sa aiba sansa de a se implica in operatiunile militare, divizie ce se dezvolta cu rapiditate. Compania isi rearanjeaza forta de munca, angajand o multime de ofiteri militari.



In ultimul timp, compania a avut nevoie de ajutorul unor astfel de angajati pe fondul enormelor datorii ale diviziei sale din domeniul azbestului, datorii legate de achizitia, in anul 1998, a rivalei sale Dresser Industries Inc. Cheney a jucat un rol important in cadrul negocierilor purtate pentru incheierea acestei tranzactii in valoare de 7,3 miliarde de dolari, desi oficialii companiei au declarat ca la acea vreme nu exista nici un motiv vizibil pentru a anticipa ca operatiunile desfasurate de Dresser in domeniul produselor de izolare pe baza de azbest vor declansa un nou val de procese. Scandalul izbucnit in jurul acestor operatiuni, desi pare in prezent pe punctul de a se incheia, a determinat o divizie a companiei sa ceara protectie impotriva falimentului anul trecut. Lesar declara in acelasi timp ca aloca mai mult timp problemelor legate de acest scandal decat altor probleme.





Prudenta lui Cheney



Pe fondul tuturor acestor probleme, divizia de servicii in sectorul energetic a companiei a trecut pe planul doi. Chiar si in contextul in care economia incepe sa se redreseze, iar preturile la petrol si gaze naturale sunt in crestere, clientii au ramas prudenti cu privire la lansarea de noi operatiuni de forare. Astfel, in timp ce profiturile companiilor petroliere au crescut in acest an, divizia de servicii in domeniul energetic a Halliburton a raportat o crestere modesta de 11% a castigurilor operationale, pana la 617 milioane de dolari, pe primele noua luni ale anului 2003. Veniturile inregistrate de divizie in acea perioada au crescut cu numai 2%, pana la 5,2 miliarde de dolari.



In mod surprinzator, in timpul mandatului sau in cadrul companiei Halliburton, Cheney s-a dovedit mai putin decat entuziasmat de operatiunile din domeniul militar. In momentul in care principalul contract incheiat de companie in domeniul serviciilor militare trebuia sa fie neinnoit, "Cheney nu ne-a impins sa lansam o oferta agresiva," isi aminteste Lesar. "Si nu cred ca a fost foarte dezamagit cand am pierdut contractul respectiv".



Halliburton a abordat sectorul contractelor militare cu peste un deceniu in urma, in mare masura pentru ca divizia sa de constructii Brown&Root era in cautare de noi proiecte. Pe masura ce Halliburton ajuta fortele armate in Haiti, Somalia si alte regiuni marcate de conflict, strategii militari au devenit din ce in ce mai entuziasti in ceea ce priveste incredintarea de misiuni non-combat unor contractori civili.



Pentru Halliburton, astfel de lucrari echivaleaza cu "deschiderea unei enorme piete noi", conform lui P.W.Singer, analist in cadrul Brookings Institution. De acum, in majoritatea cazurilor, strategii militari presupun in mod automat ca, in eventualitatea in care Statele Unite planifica o interventie militara majora, contractorii civili sunt cei ce se vor ocupa de logistica.





O istorie de 85 de ani



Tipul de cultura promovat de Halliburton, in care managerii au invatat sa ia decizii singuri, pe loc, fara a apela la superiori, s-a potrivit foarte bine cu genul de misiuni ce i-au fost date companiei.



Erle Halliburton, fost excavatorist, a pus bazele companiei sale de servicii in domeniul petrolier in 1919 dupa ce fusese dat afara pentru atitudine necorespunzatoare fata de un superior. Pe la mijlocul anilor '20, camioanele Halliburton erau foarte cunoscute in Texas si Oklahoma. Hallibrton invitase cele mai mari companii petroliere din tara sa devina actionari minoritari ai companiei sale. In 1940, acesta a reusit sa achizitioneze Perkins Oil Well Cementing Co., compania ce-l demisese cu doua decenii mai devreme.



Decenii la rand, Halliburton a inregistrat un ritm constant de dezvoltare. In 1962, aceasta a achizitionat compania Brown&Root, o firma de constructii din Texas, ce a devenit rapid cel mai mare contractor din Statele Unite.



Apoi, colapsul sectorului energetic din anii '80 a afectat serios compania, aceasta reorganizandu-se in mod repetat, restructurandu-si managementul si reducand numarul locurilor de munca.



Thomas Cruiskshank, directorul executiv al companiei in perioada 1983-1995, se apropia de varsta de pensionare, iar compania nu avea nici un candidat intern pentru a-l inlocui pe acesta. Drept urmare, Cruiskshank a inceput o campanie prin care incerca sa-l convinga pe Cheney sa devina succesorul sau. Dupa intense negocieri, compania i-a acordat lui Cheney 2 milioane de dolari pe an, sub forma de salariu, prime si compensatii, cat si optiuni evaluate la peste 4 milioane de dolari. Influenta si puterea diplomatica de care se bucura Cheney au contribuit foarte mult la dezvoltarea companiei in urmatoarea perioada. Cea mai importanta contributie a lui Cheney a fost negocierea, in 1997-1998, a fuziunii dintre Halliburton si rivala acesteia Dresser Industries, fuziune in urma careia s-a format cea mai mare companie de servicii in domeniul energetic din lume. In 2000, Cheney a parasit compania Halliburton pentru a participa la campania prezidentiala.



Intre timp, activitatile desfasurate de Halliburton in domeniul contractelor militare s-au intensificat. Dupa ce in 1997 a pierdut un contract in fata unui alt contractor, Dyncorp, companiei Halliburton i s-a permis sa-si continue activitatea in Balcani. Din activitatile desfasurate in aceasta regiune, compania a obtinut aproape 2 miliarde de dolari in decurs de mai multi ani.



In 2002, Halliburton a reusit sa castige contractul pierdut anterior, denumit LogCAP, in fata Dyncorp, in parte pentru ca s-a oferit sa-si micsoreze marjele de profit. La inceputul anilor '90, proiectele dezvoltate de companie in Haiti si Somalia i-au adus acesteia cate 100 milioane de dolari, comparativ cu cele 900 milioane de dolari derivate din lucrarile desfasurate de aceasta in Iraq in trimestrul trei al anului trecut.





Cu licitatie, fara licitatie



In Iraq, pe langa suportul logistic pe care-l ofera, compania a castigat un al doilea contract, prin care se va implica in redresarea industriei petroliere a Iraqului. Marjele acestui contract sunt mai mari, conform lui Randy Harl, director al diviziei KBR a companiei.



Acest al doilea contract a starnit controverse pentru ca i-a fost acordat companiei fara a fi organizata o licitatie publica, inainte de inceperea razboiului, in luna martie a anului trecut. Politicienii democrati i-au acuzat pe oficialii din domeniul apararii de favorizarea companiei datorita legaturilor acesteia cu Cheney, acuzatii respinse atat de Cheney, cat si de companie. Recent, Halliburton a fost de asemenea criticata ca a platit prea mult pentru combustibilul pe care trebuia sa-l importe in Iraq pentru uzul civililor.



Activitatea companiei Halliburton in Iraq s-ar putea incheia in curand, armata americana intentionand sa inlocuiasca actualul contract cu doua contracte acordate prin licitatie.



Operatiunile traditionale desfasurate de Halliburton nu au inregistrat rezultate satisfacatoare in ultima perioada. Costurile foarte ridicate din Brazilia si Indonezia au afectat divizia de servicii in domeniul energiei a companiei. In general, companiile din domeniul petrolier s-au dovedit prudente cu privire la lansarea de noi operatiuni de forare de teama ca preturile la petrol si gaze naturale, ce sunt in crestere in prezent, ar putea scadea. Cand companiile petroliere nu investesc, companiile de servicii cum este Halliburton nu se pot dezvolta. In plus, ca urmare a acuzatiilor aduse diviziei Dresser, Halliburton s-a vazut nevoita sa incheie o intelegere cu reclamantii in valoare de 4 miliarde de dolari.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO