Business Internaţional

Retragerea ofertei Air France impinge Alitalia in groapa

04.04.2008, 20:45 15

Compania aeriana Alitalia este cu un pas mai aproape de faliment dupa ce grupul Air France-KLM si-a retras oferta de preluare, scrie Bloomberg. Retragerea vine dupa ce, vreme de 15 luni de zile, statul italian a incercat sa gaseasca un cumparator pentru compania cu pierderi de peste 1,6 milioane de dolari (1 milion de euro) pe zi.
Air France a incheiat negocierile respingand obiectiile sindicatelor Alitalia, care nu erau "compatibile" cu oferta de preluare. Ministrul de finante italian Tommaso Padoa-Schioppa a declarat ca Alitalia va trebui sa recurga la infuzii de capital daca acordul cu Air France va cadea.
"Sindicatele au pus acordul in pericol. Compania inca mai are lichiditati si poate vinde unele bunuri imobiliare, insa trebuie sa se descurce singura cu criza financiara prin care trece", spune Patrizio Pazzaglia, directorul diviziei de fonduri a Bank Insinger de Beaufort din Roma.
Soarta companiei italiene este complicata in lumina alegerilor din 13 si 14 aprilie pentru inlocuirea premierului Romani Prodi, cel care a sprijinit oferta Air France. Alitalia a ramas acum si fara un executiv de top, in conditiile in care presedintele Maurizio Prato si-a dat demisia miercuri, imediat dupa esecul negocierilor.
Valoarea actiunilor Air France, cea mai mare companie aeriana din Europa, au crescut cu 5,6%, pana la valoarea de 19,95 de euro, iar in dimineata zilei de ieri valorau 19,77 de euro la bursa din Paris. Actiunile au scazut cu 18% anul acesta, facand ca valoarea de piata a companiei sa ajunga la 5,93 de miliarde de euro.
Actiunile si obligatuinile convertibile ale companiei Alitalia au fost suspendate de la tranzactionare miercuri, in asteptarea unei declaratii privind negocierile de preluare. Valoarea actiunilor a scazut cu 38% in cursul acestui an, evaluand compania la 693 de milioane de euro.
Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, care conduce in sondajele electorale, a criticat oferta Air France si a facut apel la investitorii italieni in vederea unei contraoferte. Este foarte posibil ca Alitalia, care in ultimii sapte ani a avut pierderi totale de peste 3 miliarde de euro, sa nu mai aiba mult timp la dispozitie. La sfarsitul lunii februarie, compania avea mai putin de 200 de milioane de de euro in lichiditati si credite.
Padoa-Schioppa a declarat ca sunt foarte putine sanse pentru o noua oferta. Alitalia va trebui sa apeleze la o lege speciala privind falimentul, adoptata in 2003, dupa prabusirea companiei Parmalat.
De la prezentarea ofertei Air France, pe data de 16 martie, valoarea actiunilor companiei italiene a fluctuat cu pana la 10% pe zi. La inchiderea bursei din Milano de miercuri, ele erau cotate la 50 de centi/actiune, dupa ce in cursul zilei crescusera cu 10%.
Prin achizitionarea Alitalia, Air France ar fi castigat accesul la una dintre cele mai mari piete din Europa si ar fi intrat in posesia unei companii aeriene care in ultimii zece ani nu a avut niciun profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO