Business Internaţional

Retragerea titanului Hank Greenberg

11.04.2005, 14:27 18

Pe 25 martie, un avocat al presedintelui companiei American International Group Inc. (AIG), Maurice "Hank" Greenberg, transfera cutii cu documente dintr-un birou al companiei intr-o camioneta, conform unor surse familiare cu situatia, citate de The Wall Street Journal.

In ziua urmatoare, avocatii angajati de marea companie de asigurari pentru a se ocupa de o ancheta initiata de autoritatile de reglementare au descoperit lipsa anumitor documente. A urmat apoi o alta lovitura: acestia au aflat de asemenea ca un angajat al AIG distrusese inregistrarile unor intruniri de afaceri. Aceasta situatie a declansat o confruntare intre avocatii AIG si cei ce-l reprezentau pe Greenberg legata de cine urma sa se ocupe de securizarea restului documentelor.

Au urmat 48 de ore frenetice incheiate luni, cu demisia brusca a presedintelui AIG. Inainte, insa, procurorul general al New Yorkului Eliot Spitzer a declarat avocatilor AIG ca este foarte nemultumit de "furtul documentelor".

"Atata timp cat Hank este inca presedinte, AIG este raspunzatoare", declara Spitzer, conform unor surse familiare cu situatia. Apoi Spitzer a formulat amenintarea: daca nu se vor lua masuri, AIG va fi acuzata oficial.

Nici o firma din domeniul financiar nu a supravietuit unei acuzari oficiale. Unii dintre directorii recrutati din afara AIG au sustinut ca, pentru binele companiei, Greenberg trebuie sa paraseasca firma imediat. Acestia preluasera deja controlul efectiv asupra companiei pe fondul anchetei legate de declararea de catre AIG a unor rezultate financiare neconforme cu realitatea.

Greenberg, in varsta de 79 de ani, a inteles situatia si s-a retras inainte de a fi obligat s-o faca. Prin intermediul avocatului sau, David Boies, acesta a refuzat sa comenteze pentru Wall Street Journal. La randul lor, si reprezentantii AIG au refuzat sa comenteze.

Anuntul legat de retragerea lui Greenberg a declansat o intensa drama ce a durat doua saptamani, timp in care a fost demonstrata puterea unui ultimatum venit din partea autoritatilor intr-un climat in care consiliile de conducere sunt nevoite sa actioneze rapid si decisiv. Miercuri, in cadrul unei declaratii extraordinare, AIG recunostea aplicarea unei game largi de proceduri incorecte de ordin contabil ce ar fi putut reduce valoarea sa neta cu pana la 1,77 miliarde de dolari sau aproximativ 1,4 miliarde de euro. Acum, autoritatile si procurorii investigheaza posibila implicare a lui Greenberg intr-o serii de tranzactii menite a imbunatati imaginea financiara a AIG, cat si posibilitatea ca acesta sa fi indus in eroare investitorii si autoritatile guvernamentale.

Greenberg, unul dintre cei mai puternici directori executivi din lumea financiara, a dominat aceasta industrie decenii intregi. In decurs de aproape 40 de ani, acesta a transformat o companie necunoscuta in-tr-una din cele mai importante companii din domeniul financiar. AIG, cu venituri de 98,61 miliarde de dolari anul trecut, are operatiuni in 130 de tari, Greenberg avand relatii apropiate cu lideri mondiali, in special din Asia, unde firma a fost fondata in 1919.

Sfarsitul dramatic al "stapanirii" de 37 de ani a lui Greenberg a fost unul iesit din comun pentru titanul financiar ce a condus AIG ca pe un fief personal. Acesta si-a exprimat mania fata de ceea ce a considerat o "revolta a consiliului de conducere" impotriva sa. La putin timp dupa declansarea anchetei, el s-a plans de faptul ca este atacat pe nedrept.

Decenii intregi, Greenberg a controlat indeaproape sediul central al AIG si multe dintre reprezentantele de peste granite. In apartamentul sau, Greenberg avea propriul lift, propriul living langa birou.

La unele intruniri lunare, directorii, in costum si cravata, obisnuiau sa stea la masa de discutii fara a consuma nimic. Lui Greenberg, in camasa, i se servea ceai fierbinte in cesti de portelan, conform unui fost coleg. Cateodata, cand directorii AIG calatoreau cu el, acestora li se cerea sa foloseasca toaleta pilotilor. O toaleta mare, eleganta, era rezervata pentru Greenberg, sotia sa si cainele acestuia, conform unui fost director AIG.

De-a lungul anilor, angajatii si directorii AIG au intrat foarte rar in conflict cu Greenberg. La intrunirile consiliului, directorii adesea se abtineau sa puna intrebari pentru ca nu doreau sa para ignoranti sau sa para a se indoi de autoritatea lui Greenberg.

Prima amenintare la adresa puterii exercitate de Greenberg asupra AIG a aparut pe 9 februarie, cand procurorul general si SEC au emis citatii adresate AIG. Autoritatile au pus intrebari cu privire la produsele netraditionale de asigurari ale acesteia, la o tranzactie de reasigurare incheiata cu o divizie a companiei Berkshire Hathaway a lui Warren Buffett si au cerut datele contabile legate de aceste tranzactii.

Constienti ca expunerea lor era mai mare dupa scandalurile recente din domeniul corporatist, directorii din afara AIG si-au angajat propriul avocat, Richard Beattie, presedinte al Simpson Thatcher & Bartlett. Acestia au reusit sa obtina informatii legate de ancheta chiar de la autoritati, inainte depinzand de Greenberg pentru informatii de acest gen. Directorii au inceput sa se teama ca Greenberg a initiat sau era la curent cu unele tranzactii analizate.

Duminica, 13 martie, directorii s-au intrunit intr-o sala de conferinte la firma lui Beattie si au discutat timp de 10 ore legat de ceea ce trebuia sa faca cu privire la relatia companiei cu Greenberg.

In timpul discutiilor, Greenberg a sunat de cateva ori de pe vasul sau din Florida. Mai tarziu, acesta a sunat din nou pentru a-i critica pe Zarb, principalul director ce se ocupase de intrunirea respectiva, si pe alti directori, acuzandu-i ca s-au lasat "jucati" de avocati. Catre sfarsitul intrunirii, s-a ajuns la un consens conform caruia Greenberg ar putea reprezenta un obstacol in calea rezolvarii problemelor analizate de anchetatori in cazul in care acesta ar continua sa detina pozitia de CEO.

Drept compromis, acestia erau dispusi sa accepte ca Greenberg sa ramana in pozitia de presedinte al companiei, cel putin pana la intrunirea anuala a actionarilor din luna mai. Greenberg a fost de acord sa se retraga in ziua urmatoare, 14 martie. Marti seara, pe 15, au participat la un dineu programat anterior, inainte de intrunirea obisnuita a consiliului de a doua zi. Unii directori l-au intrebat pe Greenberg daca doreste ca dineul sa fie anulat. Acesta a refuzat. In momentul in care directorii s-au reunit la hotelul St. Regis din Manhattan, atmosfera era extrem de tensionata, spun surse familiare cu acest eveniment.

Putini au fost cei ce au luat cuvantul, iar atunci cand au vorbit, conversatia era chinuita, spun aceleasi surse. In final, Bernard Aidinoff, prieten al lui Greenberg de 40 de ani, s-a ridicat si a propus un toast pentru "cel care a transformat AIG in compania extraordinara de astazi". Greenberg nu a raspuns. Dupa o perioada de tacere, acesta a mormait: "Sa mergem acasa acum" si a plecat.

A doua zi, Greenberg a plecat intr-o calatorie de afaceri de 10 zile in Asia.

Acasa, anchetatorii descopereau in continuare noi probleme privind contabilitatea legata de unele tranzactii, in special cu entitati conduse de Greenberg. Sub microscop erau doua firme detinute si conduse de actuali si fosti directori AIG, cu Greenberg drept presedinte. Impreuna cu o fundatie condusa de Greenberg, C.V. Starr, o firma de brokeraj in asigurari, si Starr International Co. detin aproape 16% din actiunile existente.

In decurs de cateva zile, directorii au cazut de acord ca AIG trebuie sa intrerupa orice legatura cu Greenberg chiar inainte de intrunirea actionarilor. Greenberg, ce auzea zvonuri legate de eforturile de indepartare a sa, a inceput sa sune prieteni de o viata, conform unor surse familiare cu situatia. Acesta s-a plans presedintelui Citigroup Sanford "Sandy" Weill si fostului secretar de stat Henry Kissinger in legatura cu situatia sa.

Greenberg nu era, insa, pregatit sa capituleze. Acesta se astepta ca cei sase directori promovati, inclusiv noul CEO Martin Sullivan, succesorul sau, sa-l sprijine. De asemenea, acesta conta pe sprijinul a cel putin doi din cei 10 directori din afara.

Apoi a urmat "furtul documentelor", ce a socat boardul. Avocatii se intrebau daca AIG sau Greenberg puteau securiza documente ale firmelor ce aveau legatura cu AIG, controlate de Greenberg. Au fost trimise garzi care sa se asigure ca nici un document nu este extras fara autorizatie.

Greenberg, aflat la acea vreme in Europa, a inceput sa inteleaga gravitatea situatiei. El a inceput sa se planga prietenilor sai ca AIG nu este condusa de nimeni si ca se gandeste sa sara inainte de a fi impins.

Directorii au cazut de acord sa-i ceara lui Greenberg sa se retraga din pozitia de presedinte. Un director AIG a sugerat ca Greenberg sa primeasca titlul de "director emeritus". Nimeni nu a fost acord.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO