Business Internaţional

Retrageri de 100 mld. dolari din fondurile de investitii

04.04.2008, 14:34 19

Investitorii din lumea intreaga si-au retras, in primele trei luni ale acestui an, aproape 100 de miliarde de dolari (63,8 miliarde de euro) din fondurile de investitii - schimbare ce confirma tendinta pe termen lung de iesire a investitorilor de pe pietele de capital din America si din Europa Occidentala, scrie Financial Times.
Fondurile de investitii au suferit retrageri de numerar de 98 de miliarde de dolari (62,6 miliarde de euro) in primul trimestru din 2008 ce s-a incheiat pe 28 martie, conform Emerging Portofolio Fund Research (EPFR), firma de cercetare care vizeaza atat investitorii individuali, cat si pe cei institutionali. Fondurile au beneficiat de un influx de numerar de 19 miliarde de dolari (12,14 miliarde de euro) in aceeasi perioada a anului 2007, dupa ce in primul trimestru din 2006 au atras suma neta de 49 de miliarde de dolari (31,31 miliarde de euro).
Analistii de la EPFR au declarat ca lichidarea investitiilor de catre clienti poate fi explicata prin "criza globala a creditelor, conectata la imprumuturile subprime din America, care a afectat increderea investitorilor si a incetinit cresterea economica pe plan mondial".
Iesirile de numerar accentueaza totodata tendinta investitorilor de a-si plasa disponibilitatile banesti fie in instrumente financiare mai lichide si cu risc scazut (fondurile mutuale), fie in valori mobiliare cu risc ridicat, dar cu un profit pe masura (fondurile de hedging). Ei renunta la fondurile de investitii clasice, specifice pietelor dezvoltate, care se adreseaza unei game largi de investitori si care ofera posibilitati de plasament cat mai generale, potrivite unei categorii de mijloc de clienti.
Investitorii din America, Japonia si Europa Occidentala si-au retras in total 70 de miliarde de dolari (44,71 miliarde de euro) din conturile de investitii pe parcursul primelor trei luni ale anului.
Fondurile de investitii care s-au bucurat de influxuri de numerar au investit in regiuni precum Taiwan, Rusia, Orientul Mijlociu si Africa. Insa la inceputul acestui an, fondurile de investitii de pe pietele emergente au avut iesiri de 20 de miliarde de dolari (12,78 miliarde de euro), fata de suma neta retrasa anul trecut de catre clienti de doar 1,6 miliarde de dolari (1,02 miliarde de euro).
Pe de alta parte, fondurile de investitii cu grad scazut de risc (fondurile mutuale) au continuat sa inregistreze intrari nete record in primul trimestru, adaugand inca 140 de miliarde de dolari (89,48 miliarde de euro) la valoarea totala a activelor, pana la 3.500 de miliarde de dolari.
"Este evident ca o suma enorma de bani asteapta sa fie investita cand pietele din toata lumea se vor stabiliza", a declarat Brad Durham, director executiv in cadrul EPFR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO