Business Internaţional

Reuters: Fostele state comuniste din UE se gandesc serios la euro

03.11.2008, 18:02 70

Loviti, in ultimele cateva saptamani, de deprecierea rapida a monedelor nationale, reducerea ratingurilor de credit si retragerea investitorilor straini, multi politicieni din "Noua Europa" inteleg abia acum statutul euro de refugiu economic in perioade de criza.

Guvernele din Polonia, Ungaria, Cehia, Romania si statele baltice invidiaza Slovacia, care, datorita adoptarii monedei unice la scurt timp dupa aderare, nu a fost afectata de ingrijorarile investitorilor sau retragerea capitalului strain, induse de criza financiara pe alte piete din regiune.
Ungaria a fost cel mai serios lovita de criza si a devenit primul stat membru al UE care a primit ajutor de la Fondul Monetar International (FMI) in ultimii 30 de ani, dupa o perioada lunga de cheltuieli exagerate, finantate prin credite.
Prabusirea forintului si masurile drastice pe care au fost nevoite sa le adopte autoritatile de al Budapesta pentru a evita colapsul economic au avut un impact rasunator in regiune. Presedintele polonez Lech Kaczynski, de obicei un "eurosceptic", a declarat ca situatia din Ungaria reprezinta un avertisment suficient pentru a intensifica eforturile de aderare la zona euro.
Linistiti de cresterea economica rapida care a insotit aderarea la Uniunea Europeana, aprecierea monedelor nationale si accesul la solutii ieftine de creditare internationala, guvernele din fostele tari comuniste au presupus ca riscurile asocitate statutului de economii emergente nu mai sunt de actualitate.
Astfel, programele de adoptare a monedei unice au fost amanate intrucat nu erau considerate prioritare, exceptie facand Slovacia si Slovenia.
Cu toate acestea, vina nu este numai a liderilor politici, ci si a investitorilor, care au ignorat amanarea reformelor si intarzierea aderarii la zona euro, si au injectat masiv capital pentru a obtine profituri rapide in urma cresterii economice explozive din regiune. Beneficiile eliminarii riscurilor legate de fluctuatiile de schimb valutar, obtinerii unor costuri mai reduse ale creditelor, protectiei acordate de BCE sau influentei grupului Ecofin al ministrilor de finante din zona euro au devenit elemente abstracte pentru policitienii si investitorii din aceste tari, chiar si recent, cand criza financiara s-a accentuat in SUA si Europa de Vest.
Desi politicienii din regiune au inceput, cel putin la nivel declarativ, sa incurajeze eforturile pentru adoptarea euro, Polonia face cele mai serioase progrese in acest sens.
Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce inseamna ca va trebui sa intre in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2) in anul 2012.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO