Business Internaţional

Reuters: În Ungaria, o elită apropiată partidului de guvernământ prosperă în afaceri

Reuters: În Ungaria, o elită apropiată partidului de guvernământ prosperă în afaceri

Premierul ungar Viktor Orban: „Era în care politica servea intereselor private şi construia puterea privată s-a sfârşit. Nu-i vom permite să se întoarcă niciodată“

Autor: Bogdan Cojocaru

20.03.2012, 00:03 1534

Ungaria, şi mai ales premierul Viktor Orban, este luată în colimator de presa internaţională din cauza poziţiei ofensive pe care o are faţă de insistenţa Comisiei Europene de a modifica o serie de legi care ar restrânge independenţa băncii centrale şi libertatea presei. În acest context, agenţia Thomson Reuters scrie într-un articol bazat pe informaţii din presa ungară, pe care o parte le-a verificat, despre "băieţii deştepţi" apropiaţi partidului de guvernământ Fidesz care prosperă datorită afacerilor pe care firmele lor le încheie cu statul.

Zsolt Nyerges este un jucător important în imperiul de afaceri care s-a dezvoltat în ultimii 15 ani în jurul Fidesz, notează Reuters. Controlul partidului asupra guvernului a fost asigurat prin câştigarea a două treimi din locurile din parlament în 2010. Printre interesele de afaceri ale lui Nyerges figurează o companie de publicitate care urmează să obţină o cotă importată pe piaţa outdoor din Budapesta.

Un alt punct de interes este un conglomerat, Kozgep, cu operaţiuni diverse care din 2010 a câştigat contracte publice de 200 miliarde forinţi (895 milioane dolari), potrivit informaţiilor oferite de publicaţia de stânga Magyar Narancs.

Kozgep a câştigat două contracte guverna­mentale mari în domeniul dezvoltării energiei solare. Unul dintrea acestea, un proiect pentru Universitatea din Szged, din sudul Ungariei, a fost acordat unei subsidiare a Kozgep, cu toate că firma s-a plasat pe locul trei la licitaţia iniţială, după ce firma a câştigat un proces prin care şi-a eliminat competitorii din licitaţie.

Decizia curţii l-a făcut pe liberalul Andras Schieffer să declare în parlament: "Este vorba de o strategie, o strategie de a crea un nou sistem de vasali".

Nyerges este partener de afaceri cu Lajos Simicska, coleg de liceu cu premierul Orban.

Orban l-a numit pe Simicska la conducerea fiscului în timpul primului său mandat de premier, în 1998. Simicska a renunţat la post un an mai târziu, iar de atunci a dispărut din centrul atenţiei publicului.

Afacerile înfloritoare ale apropiaţilor partidului Fidesz contrastează cu declaraţiile electorale ale lui Orban, care s-a angajat să "izgonească oligarhii care au abuzat de puterea lor".

Denunţând fosta conducere socialistă ca fiind coruptă şi aservită intereselor Occidentului, Orban a promis că guvernul va anihila legăturile politice şi afacerile pe care le consideră ca tipice pentru foştii comunişti.

"Era în care politica servea intereselor private şi construia puterea privată s-a sfârşit. Nu-i vom permite să se întoarcă niciodată", a declarat pre­mierul.

Oamenii de afaceri apropiaţi lui Orban şi Fidesz şi-au consolidat poziţiile în mediul de afaceri din ţară pe măsură ce partidul şi-a cimentat controlul politic. Orban a asigurat că partidul său nu va pierde din influenţă după alegerile din 2014 numind personaje loiale în posturi-cheie în sectoare precum justiţia şi media.

Apropiaţii premierului controlează acum instituţii responsabile pentru distribuirea fon­durilor publice, precum ministerul dezvoltării naţionale, compania pentru dezvoltarea infra­structurii naţionale sau banca de dezvoltare MFB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO