Business Internaţional

Revenirea diviziei de investitii a dublat profitul bancii franceze Societe Generale

04.11.2009, 23:14 20

Societe Generale, a doua mare banca a Frantei din punctul devedere al valorii de piata, a anuntat o dublare a profiturilor petrimestrul trei in urma revenirii pe profit a diviziei sale deinvestment banking, scrie Bloomberg.
Profitul net a avansat la 426 de milioane de euro (627 de milioanede dolari) de la 183 de milioane de euro cu un an in urma.
Asemenea Deutsche Bank si Credit Suisse Group, Societe Generale abeneficiat in trimestrul trei de pe urma revenirii pietelor deactiuni si minimului record al ratelor dobanzii care i-auimpulsionat veniturile din operatiunile cu actiuni si instrumentecu venit fix.

A strans aproape 5 mld. euro
SocGen, condusa de directorul executiv Frederic Oudea, a obtinut4,8 miliarde de euro printr-o infuzie de capital realizata lunatrecuta pentru a returna fondurile primite de la stat si a-siconsolidat pozitia de capital.
"Actualul mediu ar trebui sa fie favorabil bancii franceze", adeclarat Alain Tchibozo, analist in cadrul ING WholesaleBanking.
Actiunile SocGen au avansat cu 28% pana acum in acest an pe bursadin Paris. Profitul diviziei de corporate si investment banking abancii franceze a atins 133 de milioane de euro, comparativ cu opierdere de 240 de milioane de euro cu un an in urma.
Veniturile din tranzactiile cu instrumente cu venit fix, monede simarfuri au urcat pana la 656 de milioane de euro, de la o valoarenegativa de 372 de milioane de euro cu un an in urma.
Oudea, care a preluat si rolul de presedinte de la Daniel Bouton inmai, incearca sa consolideze profitabilitatea bancii de investitiila doi ani dupa ce compania a anuntat o pierdere record dintranzactionare.

Si-a dublat provizioanele
Desi cele mai mari banci ale lumii au inregistrat profituri increstere in ultima luna, temerile legate de provizioane si deefectele crizei financiare se mentin.
SocGen si-a majorat provizioanele pentru a acoperi crediteleneperformante asteptate sa creasca in continuare in 2010.Provizioanele au inregistrat mai mult de o dublare pana la 1,5 mld.euro, de la 687 mil. euro cu un an in urma. Analistii au estimatpierderi din credite de 1,24 mld. euro. Castigurile divizieifranceze de consumer banking au scazut cu 14%, pana la 287 mil.euro in trimestrul III, in ciuda cresterii cu 2,2% aveniturilor.
"Sustinuta de planul de stimulente implementat de autoritatilepublice la sfarsitul anului trecut, economia franceza incepe sadepaseasca criza", se arata intr-un comunicat al bancii. "Desiinvestitiile corporate sunt inca in declin, incep sa apara semne deredresare, in special din punctul de vedere al cererii venite dinpartea gospodariilor si al investitiilor din domeniulproprietatii."
Profitul din operatiunile internationale de retail banking a scazutcu 58%, la 108 mil. euro pe fondul pierderilor din Rusia.Castigurile din serviciile financiare s-au redus cu 93%, la 9 mil.euro.
Oferta de drepturi a bancii, lansata in scopul returnarii celor 3,4mld. euro primiti de la stat, va ajuta, de asemenea, SocGen sarealizeze potentiale achizitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO