Business Internaţional

Revenirea la drahmă i-ar face pe bogaţii greci şi mai bogaţi

Revenirea la drahmă i-ar face pe bogaţii greci şi mai bogaţi

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

01.06.2012, 00:05 2261

Revenirea Greciei la drahmă i-ar ajuta pe grecii bogaţi să devină şi mai bogaţi, în timp ce grecii săraci se vor confrunta cu şi mai multe probleme din cauza devalorizării noii monede care va urma cu siguranţă ieşirii statului din zona euro, consideră Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie.

Mulţi greci şi-au retras banii din bănci şi i-au depus în alte ţări din zona euro. Dacă Grecia părăseşte zona euro, drahma va fi puternic devalorizată, iar cei care au bani depuşi în străinătate vor putea să cumpere drahme ieftin cu care vor putea achiziţiona orice, devenind astfel mai bogaţi, a spus Pissarides, citat de Bloomberg.
Grecii mai puţin bogaţi pot şi ei să observe dificultăţile financiare ale ţării, dar nu-şi pot proteja banii în alte state, a adăugat economistul. Aceşti oameni trebuie să îşi ţină economiile la îndemână, ceea ce nu e posibil dacă le depozitează într-o bancă străină. În plus, băncile străine ar putea să nu accepte depozite de dimensiuni reduse.

"Grecii bogaţi vor avea de câştigat, pentru că vor putea să îşi mute banii în străinătate. Bogaţii fac deja aceasta, ceea ce grecii cu economii reduse nu pot", a spus Pissarides. Autorităţile elene vor organiza o a doua rundă de alegeri legislative în iunie, după ce rezultatele alegerilor din 6 mai nu le-au permis politicienilor să formeze un guvern stabil. Haosul politic a încurajat speculaţiile că Grecia va părăsi zona euro şi va reveni la drahmă.

Populaţia şi companiile au retras în total 34 miliarde euro din depozitele băncilor greceşti, sau 17% din total, în perioada de 12 luni încheiată în martie 2012. Pissarides a atenţionat că Grecia ar trebui să relaxeze măsurile de austeritate şi să solicite mai mult ajutor din partea troicii FMI-CE-BCE. Însă în acelaşi timp autorităţile elene trebuie să continue reformele structurale, deoarece un "grexit" ar fi "un dezastru" care ar duce la rafturi goale în alimentări, funcţionari publici neplătiţi şi bănci fără bani. "Impactul asupra săracilor este cel mai rău rezultat posibil. Gândul acesta mă ţine treaz noaptea", a mai spus Pissarides.
Cine sunt cei mai bogaţi greci

Topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume include trei miliardari cu cetăţenie elenă, însă niciunul din ei nu locuieşte în Grecia. Astfel, cel mai bogat grec este Aristotelis Mistakidis, proprietarul companiei Glencore International, cu o avere de 2,8 miliarde dolari. Următorul clasat e Spiro Latsis, bancher şi armator, cu o avere de 2,6 miliarde dolari. Latsis deţine EFG Internaţional, EFG Eurobank, Lamda Development şi Hellenic Petroleum. Averea magnatului a primit o lovitură grea anul trecut şi anul acesta, când acţiunile companiilor sale s-au prăbuşit dramatic. El mai deţine un operator aerian şi PrivatSea, un club de yachting exclusivist. Al treila miliardar cu cetăţenie elenă este Philip Niarchos, moştenitor de armator şi colecţionar de artă, cu o avere de 2,5 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO