Business Internaţional

Rezerva Federală a Statelor Unite a decis încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni

Rezerva Federală a Statelor Unite a decis încheierea...

Autor: Anca Dumitrescu

29.10.2014, 20:51 680

Membrii comitetului de politică monetară al Fed au votat în favoarea opririi, de la 1 noiembrie, a achiziţiilor de obligaţiuni, care în luna septembrie au fost reduse la 15 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al băncii centrale americane, relatează MarketWatch.

Banca centrală este optimistă în privinţa situaţiei de pe piaţa americană a muncii şi nu anticipează ca scăderea preţurilor energiei să menţină inflaţia la un nivel redus o lungă perioadă de timp.

Fed a menţinut angajamentul de a păstra dobânzile aproape de nivelul zero "o perioadă considerabilă de timp", dar a adăugat, pentru prima oară în mod explicit, că ar putea majora dobânzile mai devreme decât se aşteaptă pieţele, dacă ritmul de creştere economică va fi peste aşteptări. În schimb, o creştere economică lentă ar putea duce la amânarea de către instituţie a primei majorări a dobânzilor după 2006.

Înainte de publicarea comunicatului Fed, analiştii anticipau ca prima majorare a dobânzilor să aibă loc în octombrie 2015.

Comunicatul include şi o schimbare majoră a punctului de vedere al Fed referitor la piaţa muncii, instituţia considerând în prezent că subutilizarea resurselor umane se diminuează treptat. În septembrie, banca centrală observa o subutilizare semnificativă a forţei de muncă.

Economia americană a evoluat bine în acest an, după un prim trimestru afectat de iarna dificilă. Pentru primele nouă luni, analiştii anticipează o creştere economică de peste 3%.

De la sfârşitul anului 2012, Rezerva Federală a cumpărat obligaţiuni în valoare de 1.600 de miliarde de dolari, în cadrul unui al treilea program de suplimentare a lichidităţilor care a avut rolul să susţină creşterea economică.

În prezent, portofoliul de active al băncii centrale americane se află la un maxim istoric de 4.500 de miliarde de dolari, de aproape şase ori mai mare faţă de nivelul înregistrat la începutul campaniei de achiziţii de obligaţiuni, în 2008.

Votul în favoarea încheierii programului de achiziţii de obligaţiuni a fost de 9 la 1, preşedintele Fed din Minneapolis votând împotrivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO