Business Internaţional

Rezervele companiei El Paso, reduse cu mai mult de o treime

19.02.2004, 00:00 15



El Paso, compania americana din domeniul energetic, si-a redus rezervele certe de hidrocarburi detinute cu 41%, compania fiind nevoita sa suporte costuri de 1 miliarde de dolari in trimestrul patru, relateaza Financial Times.



Anuntul companiei vine dupa o scadere a rezervelor cu 20% efectuata de Royal Dutch/Shell luna trecuta.



Imediat dupa anunt, investitorii au inceput sa vanda actiunile El Paso pe care le detineau, determinand o scadere cu 10%, pana la 7,90 de dolari a pretului actiunilor.



El Paso, cu sediul in Houston, lansase la inceputul acestei luni un avertisment cu privire la viitoarea masura de reducere a propriilor rezerve, insa detaliile au fost oferite numai dupa finalizarea unei estimari independente.



Rezervele certe reprezinta volumul de petrol sau gaz pe care compania estimeaza ca le va recupera pana la o anumita data. Estimarile companiei privitoare la aceste rezerve la sfarsitul anului 2003 au fost reduse.



El Paso nu a putut explica de ce estimarile sale anterioare au fost gresite, si chiar a declarat ca cifrele lansate recent sunt preliminare si ar putea fi modificate din nou. Compania a angajat o firma de avocatura pentru a o ajuta in cazul estimarilor.



Shell trece printr-o situatie similara de luna trecuta, cand si-a redus estumarile legate de rezervele certe cu 20%. Actionarii companiei si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta decizi, iar unii investitori au cerut schimbarea managementului.



Managementul companiei El Paso nu a fost supus unor astfel de presiuni pentru ca recent acesta l-a demis pe directorul executiv William Wise.



El Paso incearca sa-si consolideze pozitia in contextul in care intreaga industrie energetica este supusa presiunii investitorilor ce se tem de declansarea altor scandaluri de genul celui in care a fost implicata compania Enron.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO