Business Internaţional

Rezervele-surpriză de petrol oferă o şansă nesperată ţărilor cuprinse de criză din Europa. Noul norocos este Irlanda

Rezervele-surpriză de petrol oferă o şansă nesperată ţărilor cuprinse de criză din Europa. Noul norocos este Irlanda

Creşterea preţurilor face ca descoperirea de noi rezerve de petrol să aducă ţările cu probleme financiare pe poziţii mai bune în lupta cu criza.

Autor: Radu Bostan

12.10.2012, 00:03 878

După Grecia şi Cipru a venit rândul Irlandei să îşi pună în petrol speranţele pentru revenirea economiei.

Descoperirea unor zăcăminte în Marea Celtică i-ar putea permite ţării sugrumate de datorii să îşi acopere consumul intern sau chiar să devină ex­por­tator de ţiţei. Deşi cantitatea recu­perabilă este minusculă pe lângă depo­zitele descoperite recent de Norvegia în Marea Nordului, exploatarea zăcă­mântului ar crea locuri de muncă şi aduce noi venituri, extrem de necesare în Irlanda, scrie Wall Street Journal.

Câmpul Barryroe, situat la 70 km de litoralul Irlandei, conţine, potrivit ultimelor estimări, până la 1,7 miliarde de barili de petrol, din care aproxi­mativ 280 milioane barili ar fi recuperabili, apreciază compania Providence Resources, care deţine licenţe pentru majoritatea blocurilor offshore ale ţării.

Producţia ar putea atinge un maxim de 100.000 de barili pe zi la fiecare platformă de extracţie. Irlanda a consumat 142.000 de barili de petrol pe zi în 2011, dar nu a produs niciun baril, potrivit statisticilor grupului BP.

Providence caută acum parteneri pentru a finanţa dezvoltarea câmpului, costurile putând ajunge la 3,2-4,3 mld. euro. Barryroe a fost descoperit în urmă cu mai multe decenii, dar producţia a fost abandonată din cauza rentabilităţii scăzute. În mare parte din anii '70, când Barryroe a fost sondat de compania Esso, în prezent o unitate a grupului american ExxonMobil, preţul petrolului era de 10-15 dolari pe baril, faţă de aproximativ 100 de dolari în prezent.

"Acelea au fost alte vremuri, când tehnologia nu exista, regimul fiscal era diferit, preţul era mic şi nu exista infrastructură. Au trecut 30 de ani şi toate acestea s-au schimbat", a spus Tony O'Reilly, directorul general al Providence.

Compania susţine că progresele tehnologice şi dezvoltarea infra­structurii, împreună cu preţul mai ridicat al ţiţeiului, fac ca exploatarea să fie acum viabilă.

Anul trecut, Providence şi partenerii acesteia au investit 500 mil. dolari într-un program pe doi ani pentru explorarea a şase bazine din mările irlandeze cu scopul de a dovedi rentabilitatea exploatării resurselor existente şi de a găsi unele noi.

Rezervele de hidrocarburi ar putea ajuta Irlanda să depăşească criza declanşată de colapsul pieţei imobiliare în 2008. După ce guvernul a fost nevoit să solicite ajutor financiar internaţional, ţara a îndurat cinci ani de austeritate în care rata şomajului a crescut de peste trei ori, la 14,8%.

Grecia, care se află într-o situaţie şi mai disperată decât Irlanda, vede şi ea o speranţă în petrol. Acest stat a primit recent opt oferte de la companii pentru explorarea şi exploatarea a trei blocuri din vestul şi nordvestul ţării, care ar conţine până la 280 mil. barili de petrol. În plus, mai multe studii indică posibilitatea ca mările greceşti la sud de insula Creta să ascundă în jur de 3.500 mld. de metri cubi de gaze naturale, suficient cât să acopere consumul Uniunii Europene pe şase ani, şi 1,5 mld. barili de petrol, notează Thomson Reuters.

Cipru, care caută ajutor financiar de la UE şi Rusia, a primit de asemenea oferte pentru un număr de blocuri offshore în bazinul Levantului din estul Mării Mediterane, unde Liban şi Israel au descoperit rezerve substanţiale de gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO