Business Internaţional

Rezultatele slabe ale sectorului de retail din SUA ajuta moneda europeana

15.06.2005, 18:07 12

Moneda americana a scazut ieri in raport cu moneda unica europeana si cu yenul japonez in contextul in care se asteapta ca guvernul SUA sa anunte in cadrul unui raport un declin al vånzarilor sectorului de retail in luna mai pentru prima data in decursul ultimelor opt luni, relateaza Bloomberg News.

In raport cu moneda unica europeana, dolarul a scazut påna la 1,2128 la bursa londoneza, de la 1,211, valoare inregistrata catre sfårsitul sedintei de tranzactionare de luni la bursa newyorkeza. Luni dimineata, euro fusese cotat la 1,026 dolari.

In raport cu moneda japoneza, valoarea dolarului a coboråt påna la 109,32 yeni de la 109,57, dupa ce inregistrase, luni, cea mai ridicata valoare dintr-o luna.

Vånzarile din SUA au inregistrat probabil o scadere de 0,2% fata de luna aprilie, conform mediei estimarilor economistilor intervievati de Bloomberg. De asemenea, unii traderi au våndut dolari pe fondul speculatiilor conform carora cel mai semnificativ avans inregistrat de dolar in raport cu euro in decurs de doua saptamåni din luna martie a fost unul excesiv.

"Situatia vånzarilor sectorului de retail pare usor mai slaba si ma astept la o oarecare corectie in evolutia dolarului", a declarat Ian Stannard, strateg pe probleme monetare in cadrul BNP Paribas SA din Londra.

"Declinul monedei europene a fost unul destul de rapid si se pare ca moneda a fost foarte vånduta", a declarat Minoru Shioiri, director in cadrul Mitshubishi Securities din Tokio.

La bursa din Tokio, moneda japoneza a inceput sa creasca dupa ce ministrul japonez de finante, Sadakazu Tanigaki, a declarat ca se asteapta ca guvernul chinez sa adopte o moneda mai flexibila in curånd. O schimbare a ratei fixe de schimb a Chinei ar permite monedei chineze sa se aprecieze in raport cu dolarul, erodånd avantajul la export detinut de China si exercitånd presiuni asupra altor monede asiatice in sensul aprecierii acestora.

"Avånd in vedere situatia actuala a economiei Chinei, nu cred ca va mai trece foarte mult timp påna cånd se va intåmpla acest lucru", a declarat Tanigaki ieri la Tokio dupa o sedinta guvernamentala.

"O crestere a monedei chineze ar oferi mai mult spatiu Japoniei de a-i permite propriei monede sa se aprecieze pentru ca un yen mai puternic ar reduce competitivitatea exporturilor japoneze", a declarat Akira Takei din cadrul Fuji Investment Management, ce administreaza aproximativ 9 miliarde de dolari. "Comentariile facute de Tanigaki sugereaza ca masura respectiva ar putea fi luata de China in curånd, probabil in decurs de o luna sau doua, contribuind la cresterea valorii yenului si a altor monede asiatice", arata Takei.

Dolarul a crescut cu aproape 12% in raport cu euro in acest an, in parte pe fondul asteptarilor conform carora banca centrala americana (Fed) va continua sa-si majoreze principala rata a dobånzii pentru a tine inflatia sub control. Fed a majorat de opt ori ratele dobånzii in decursul anului trecut, in timp ce Banca Centrala Europeana nu a luat nici o astfel de masura.

Fed este asteptat sa majoreze rata cu inca un sfert de punct procentual in cadrul sedintei sale din 29-30 iunie. Principala rata a BCE se situeaza la un nivel de 2%, iar economistul-sef al acesteia, Otmar Issing, a declarat ca banca ar putea reduce costurile legate de contractarea de credite pentru prima data din 2003.

Declinul dolarului s-ar putea accentua in cazul in care ar depasi nivelul de 1,2160 in raport cu euro, nivel la care au fost fixate ordinele de vånzare a monedei americane. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO