Business Internaţional

Riscul scade: tarile emergente incep sa se finanteze mai ieftin

08.03.2009, 18:06 17
Obligatiunile emise de tarile emergente au intrat din nou in atentia investitorilor, costurile suportate de guverne pentru a se imprumuta scazand pentru a doua oara intr-o saptamana pe fondul aprecierii actiunilor de pe bursele americane, scrie Bloomberg.
Randamentul solicitat de investitori pentru a detine obligatiuni ale tarilor emergente a coborat vineri cu 0,04% dupa ce indicele Standard & Poor's 500 a recuperat terenul pierdut in ultimele minute ale sedintei de tranzactionare si a incheiat ziua in crestere cu 0,1%.
In prima parte a zilei, cererea pentru obligatiuni scazuse semnificativ dupa ce datele oficiale au relevat un nivel record al somajului din SUA. "Suntem strans legati de evolutia pietei bursiere americane", a explicat Enrique Alvarez, director pentru America Latina al IDEAglobal. In acelasi timp, costurile cu asigurarea datoriilor tarilor emergente au scazut. Costurile pentru datorii cu perioada de rambursare de cinci ani, bazate pe obligatiuni emise de guvernul brazilian, au coborat cu 0,09%, pana la 4,14%. Aceasta inseamna ca asigurarea unui credit de 10 mil. dolari costa 414.000 de dolari.
In acelasi timp, indicele MSCI al pietelor emergente a ramas vineri la un nivel similar cu cel din ziua precedenta dupa ce pe parcursul intregii saptamani pierduse 2,2% din valoare. Indicele brazilian, Bovespa, a avut un declin de 0,7%.
In Ungaria, forintul s-a apreciat fata de euro, dupa ce a inregistrat cea mai proasta performanta saptamanala din ultimele patru luni. Declinul productiei industriale a sporit temerile privind adancirea celei mai grave recesiuni din ultimii 16 ani pe care o traverseaza tara est-europeana.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO