Business Internaţional

Rita majoreaza preturile la benzina

20.09.2005, 19:20 9

Preturile la titei, benzina si combustibil pentru incalzit au crescut pentru prima zi din ultimele trei pe fondul previziunilor conform carora furtuna Rica se va tranforma intr-un uragan, va patrunde in Golful Mexic si va ameninta rafinariile din Texas pana in week-end, relateaza Bloomberg.

"Situatia este ingrijoratoare, evident, din punct de vedere al daunelor provocate de Katrina", spune Kevin Blemkin, broker in cadrul Man Financial din Londra. "In trimestrul patru, rafinariile vor reprezenta principala problema. Nu exista o criza de titei, deci nu consider ca suplimentarea OPEC ar fi necesara in acest moment."

Titeiul cu livrare in octombrie a crescut cu 78 de centi sau 1,2%, pana la 63,78 dolari pe baril. Preturile au scazut cu 10% de la valoarea record de 70,85 dolari inregistrata pe 30 august. Totusi, acestea aproape s-au dublat de la sfarsitul anului 2003.

Contractele futures la benzina au avansat cu 4,99 centi sau 2,8%, pana la 1,8335 dolari pe galon. Preturile la vanzarile wholesale au scazut cu 37% de la valoarea record de 2,92 dolari pe galon din 31 august. Pretul combustibilului pentru incalzit a crescut cu pana la 4,38 de centi sau 2,4%, pana la 1,8808 pe galon.

Se asteapta ca furtuna tropicala Rita sa se transforme in uragan in decurs de o zi. Centrul acesteia a fost localizat la aproximativ 445 km de Nassau, conform ultimelor date de pe web site-ul US National Hurricane Center. Furtuna avanseaza in directia vest-nord-vest cu aproximativ 10 mile pe ora si este asteptata a urma aceeasi directie in urmatoarele 24 de ore.

Rita ar putea ajunge in Texas in cinci zile, conform hartilor centrului pentru uragane. Printre rafinariile aflate de-a lungul coastei texane se numara Baytown a Exxon Mobil, cea mai mare din Statele Unite, si Deer Park a companiei Royal Dutch Shell.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, sursa a peste o treime din petrolul din intreaga lume, ar putea decide sa ofere intreaga cantitate de petrol pe care o pot produce cele 11 tari membre ale sale, a declarat Sheik Ahmad Fahd al-Sabah, presedinte al grupului si ministrul petrolului din Kuweit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO