Business Internaţional

Ritm mai lent al disponibilizarilor in august, productie in crestere in Statele Unite

30.08.2009, 18:46 13

Numarul locurilor de munca desfiintate de angajatorii din Statele Unite s-a ridicat la 230.000, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, conform unui sondaj lansat inainte ca Departamentul Muncii sa publice pe 4 septembrie raportul oficial, scrie Bloomberg. Datele ce vor fi publicate pe 1 septembrie de un grup de manageri de achizitii ar putea indica prima crestere a productiei la nivelul fabricilor americane dupa ianuarie 2008. "Ne indreptam catre iesirea din tunel", a declarat Jonathan Basile, economist in cadrul Credit Suisse din New York. "Asta nu inseamna ca vom avea o revenire foarte rapida, consumatorii confruntandu-se in continuare cu o multime de probleme."

Cea mai dramatica scadere a ratei de ocupare a fortei de munca de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pierderile record suferite si numarul in crestere de cazuri de prescrieri de ipoteci se numara printre obstacolele pe care gospodariile americane vor trebui sa le depaseasca inainte ca orice proces de redresare sa prinda viteza.

Programele guvernamentale, incluzand programul de reinnoire a parcului auto si creditele acordate celor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta, ar putea ajuta economia sa revina pe crestere in cea de-a doua jumatate a acestui an.

Rata somajului ar putea avansa la 9,5% in august, fata de 9,4% in luna anterioara, potrivit economistilor chestionati de Bloomberg. Somajul va atinge un nivel de 10 procente pana la inceputul anului viitor, conform unui sondaj al Bloomberg.

In luna ianuarie, numarul locurilor de munca eliminate a atins un varf de 741.000, cel mai ridicat nivel de dupa 1949. Statele Unite au pierdut 6,7 mil. locuri de munca de la inceperea recesiunii in decembrie 2007.

Unele companii continua sa opereze disponibilizari in scopul reducerii costurilor si impulsionarii profiturilor pe fondul vanzarilor fragile.

Scaderea record a stocurilor in primul semestru al anului creeaza premisele unei reveniri a productiei, spun economistii. Companii ca General Motors Co. si Chrysler LLC, care au iesit din faliment, ar putea obtine o crestere a vanzarilor in urma programului guvernamental de reinnoire a parcului auto.

Programul, prin care cumparatorilor li s-au oferit discounturi de pana la 4.500 de dolari pentru a renunta la automobilele vechi in schimbul unora noi, cu consum mai redus de carburanti, a generat vanzari de aproape 700.000 de unitati inainte de a se incheia pe 24 august, conform Departamentului pentru Transport.

Ford Motor Co., al doilea mare producator de automobile al Statelor Unite, a inregistrat in luna iulie prima crestere lunara a vanzarilor din 2007. "Luna iulie a fost una buna pentru noi din punct de vedere al vanzarilor si ne asteptam ca august sa fie chiar mai buna", a declarat Ken Czubay, directorul de marketing al grupului.

Raportul privitor la situatia locurilor de munca este asteptat de asemenea sa indice o reducere cu 60.000 a locurilor de munca din sectorul productiei in aceasta luna, in crestere de la 52.000 in iulie. Ritmul disponibilizarilor din industrie s-a redus din ianuarie, cand 262.000 de muncitori si-au pierdut locul de munca, cel mai ridicat nivel din 1975.

Unul din motivele pentru cresterea asteptata a disponibilizarilor din fabrici este legat de faptul ca ritmul angajarilor operate de producatorii auto a incetinit in luna august. Producatorii de automobile au angajat 28.200 de muncitori in luna iulie, cea mai puternica crestere lunara din mai mult de un deceniu, conform Departamentului Muncii.

Cifrele legate de vanzarile industriei auto vor fi publicate in aceasta saptamana. Cererea in crestere va contribui la stabilizarea deja in curs a sectorului de productie.

Institute for Supply Management ar putea anunta in doua zile ca indicele pe care il calculeaza ce analizeaza sectorul de productie a urcat pana la 50,5 in august, semnaland o crestere a sectorului.

Comenzile primite de fabrici au avansat probabil cu 2,2% in iulie, cea mai semnificativa crestere din doi ani, estimeaza economistii. Industriile serviciilor ar putea da de asemenea semne de redresare.

Rapoartele asteptate in aceasta saptamana vor indica in acelasi timp o crestere a numarului contractelor de achizitionare a unei locuinte deja existente luna trecuta, pentru a sasea luna consecutiv.

 

In SUA, o data la trei zile falimenteaza o banca

Autoritatile din Statele Unite au declansat vineri procedurile de faliment pentru inca trei banci, ridicand numarul total de falimente din sistemul bancar american la 84 de la inceputul acestui an, pe fondul cresterii fara precedent a numarului de credite neperformante, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Affinity Bank of Ventura (California), Bradford Bank (Baltimore) si Mainstreet Bank (Minnesota) sunt cele trei institutii falimentare. Colapsul lor va costa statul circa 446 mil. dolari. Presedintele FDIC, Sheila Bair, a declarat ca sistemul bancar va continua sa se confrunte cu un numar ridicat de falimente din cauza numarului tot mai mare de credite neperformante si deteriorarii severe a activelor din portofolii.

Numarul total de banci intrate in faliment in Statele Unite de la inceputul anului se ridica la 84, fata de 25 anul trecut si numai 3 in 2007. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO