Business Internaţional

Roboţii vor lua locurile de muncă ale oamenilor? Care ţări vor fi cel mai puţin afectate de această revoluţie

Roboţii vor lua locurile de muncă ale oamenilor? Care...

Autor: Alex Ciutacu

15.04.2018, 10:13 263

Automatizarea va înlocui milioane de oameni, la nivel global, în ceea ce priveşte piaţa muncii, dar unele ţări vor fi mai puţin afectate de această „revoluţie”, potrivit platformei Formului Economic Mondial.

Acestă concuzie este bazată pe o cercetare coordonată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), un simpozion format din cele mai înstărite naţiuni din lume, utilizând date din 2012 din 32 de ţări membre, pentru a analiza riscul pe care îl presupune automatizarea în diferite ţări.

„Diferenţele de impact pe care le va avea procesul de automatizare sunt imense”, au scris în studiu cercetătorii Ljubica Nedelkoska şi Glenda Quintini. „În mare, locurile de muncă din spaţiul Anglo-Saxon şi din ţările nordice sunt mai puţin automatizabile decât joburile din ţările din Europa de Est, din ţările sud-europene şi decât cele din Germania, Chile şi Japonia”.

La un capăt al axei, cercetătorii au descoperit că 33% dintre locurile de muncă din Slovacia sunt considerate cele mai vulnerabile la automatizare – adică au o şansă de aproape 70% de a fi supuse proceselor de automatizare. Următoarele ţări din clasament cu cel mai ridicat risc sunt Slovenia – 25% dintre locurile de muncă şi Grecia – 23%.

Norvegia, la celălalt capăt al axei, este cea mai bine poziţionată. Aproximativ 6% din naţiunea nordică sunt vulnerabile la această transformare, iar următoarele în clasament sunt Finlanda – 7% şi Suedia – 8%. Media în cele 32 de state este de 14%.

În Statele Unite, aproximativ 10% din locurile de muncă prezintă un risc ridicat, potrivit cercetătorilor. Cu toate acestea, studiul OECD este optimist faţă de estimările Universităţii Oxford care a concluzionat într-un studiu din anul 2013 că peste 47% din locurile de muncă din Statele Unite sunt vulnerabile la revoluţia automatizării.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO