Business Internaţional

​Rogoff: Reducerea numerarului aflat în circulaţie ar fi o adevărată binefacere pentru săracii lumii

​Rogoff: Reducerea numerarului aflat în circulaţie ar...

Autor: Catalina Apostoiu

16.01.2017, 20:30 240

Eliminarea unei părţi importante din numerarul aflat în circulaţie ar reprezenta o modalitate eficientă de reducere a inegalităţii distribuirii avuţiei, susţine Kenneth Rogoff, profesor de economie la universitatea Harvard şi autor al cărţii “Blestemul Numerarului” (The Curse of Cash), potrivit CNBC.

Săracii lumii s-ar număra printre “cei mai mari beneficiari” ai schimbărilor care ar rezulta în cazul în care cash-ul ar deveni aproape depăşit. Beneficiile includ o rată mai scăzută a ratei delincvenţelor şi o reducere a muncii neînregistrate carei afectează pe cei mai slabi membrii ai societăţii.

Însă pentru reducerea dependenţei de cash este necesară o infrastructură adecvată, iar inspiraţia în acest sens poate fi găsită în Scandinavia, o regiune despre care Rogoff susţine că se află în cel mai avansat stadiu al experimentului renunţării la cash. Ţările nordice se numără toate printre cele mai puţin corupte şi mai transparente ţări din lume. Cash-ul reprezintă sub 5% din banii aflaţi în circulaţie, acest grup de ţări fiind cel mai puţin dependent de cash din lume.

“Dacă s-ar proceda ca în Danemarca, de exemplu, unde toată lumea beneficiază de carduri de debit gratuite, o mulşime de probleme ar fi soluţionate”, a declarat Rogoff într-un interviu recent. “Cred că cei săraci s-ar număra printre cei mai mari beneficiari”.

Rogoff, care deţinut şi poziţia de consilier al băncii centrale suedeze, spune că a căpătat o mulţime de idei cu privire la modul în care funcţionează această aproape eliminare a cash-ului vizitând ţările nordice. Regiunea, prima care a introdus dobânzile negative şi care se laudă cu cele mai ridicate niveluri ale egalităţii veniturilor, i-a oferit lui Rogoff idei despre cum ar putea funcţiona societăţile cu un nivel extrem de scăzut al numerarului, susţine acesta.

Evitarea plăţii taxelor este practic imposibilă în regiunea nordică, iar digitalizarea se face simţită aproape peste tot. Unele locuri, cum ar fi muzeul Abba din Suedia, nu mai acceptă cash deloc.

Eforturile Scandinaviei de a-şi reduce dependenţa de cash au fost făcute treptat, fiind susţinute de o economie digitală funcţională. Un experiment mai amplu din India s-a dovedit mult mai dificil şi totuşi acesta rămâne popular în rândul săracilor acestei ţări, care consideră că bogaţii care încearcă să evite plata taxelor au astfel de suferit.

Impactul social al renunţării la cash s-ar face de asemenea simţit şi în alte sfere, cum ar fi imigraţia, susţine Rogoff. Imigraţia ilegală a forţei de muncă în SUA şi alte ţări este un fenomen creat de cash.

Rogoff nu susţine renunţarea totală la cash. Lumea încă are nevoie de un backup în caz de probleme majore cum ar fi întreruperi ale energiei electrice.

“Numerarul este încă dominant în tranzacţiile mici”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO