Business Internaţional

România are mult de recuperat pentru a ajunge cu exporturile la paritate cu importurile din Ungaria

România are mult de recuperat pentru a ajunge cu exporturile la paritate cu importurile din Ungaria

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2012, 00:04 386

Deşi are o populaţie de două ori mai mică decât cea a României, Ungaria exportă dublu şi câteodată chiar mai mult faţă de cât importă din statul român, ceea ce ar putea justifica faptul că în statul vecin PIB per capita este de aproape două ori mai mare decât cel din România.

Datele statistice nu lasă loc de îndoială că din 2007 şi până în prezent schimburile comerciale dintre România şi Ungaria s-au dezvoltat, excepţie făcând anul 2009, când ambele state au resimţit efectele celei mai severe crize economice mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial. Însă în tot acest interval România a împortat din Ungaria mai mult decât a exportat, cel mai mare decalaj fiind înregistrat în 2008, raportul importuri/exporturi fiind de 2,5. Anul trecut, având în vedere cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică referitoare la primele zece luni, decalajul s-a redus la 1,9. De subli­niat este că în perioada ianuarie-octombrie România a exportat în Ungaria mai mult decât în oricare an de după aderare.

Ungaria, un stat cu 9,98 milioane de locuitori, are un PIB per capita de 11.350 de euro, în timp ce în România, care are o populaţie de 19 milioane, PIB per capita este de 6.640 euro. Statul ungar ocupă locul trei între partenerii comerciali ai Românei ca sursă de importuri, cu o pondere de 8,6% în total, şi locul cinci ca destinaţie pentru ex­porturi, cu o contribuţie de 5,5%. Cele mai mari surse de import sunt Germania şi Italia.

România exportă în statul vecin în principal utilaje, aparate şi echipamente, mecanice şi electrice, materiale plastice, cauciuc şi produse din aceste materii, metale de bază, produse din minerale şi produse vegetale, precum fructe, legume, preparate din acestea, cereale şi seminţe. În schimb, ro­mânii importă din Ungaria mai ales uti­laje, aparate şi echipamente, chimicale, produse minerale, materiale plastice, produse vege­tale, metale comune, mijloace şi materiale de transport, alimente, băuturi şi produse din tutun, animale şi produse din animale.

Însă România, cel puţin în primele zece luni ale anului trecut, n-a reuşit să depă­şească Ungaria la niciuna din categoriile importante de exporturi. Dacă a exportat în statul ungar utilaje, aparate şi echipamente de 736,35 mil. euro, a importat din Ungaria ace­leaşi genuri de produse în valoare de 1,109 mld. euro. La chimicale, diferenţa este enormă: 99 mil. euro exporturi şi 546,5 mil. eu­ro importuri. Raport mare se observă şi la pro­dusele mi­nerale, care cuprind combus­tibilii, şi la mijloacele şi materialele de trans­port.

Mai citiţi astăzi suplimentul despre "Ungaria"

  • Ungaria stă să cadă în vârtejul crizei europene din cauza deciziilor autoritare
  • Ambasadorul Ungariei: Este prea târziu ca România să înveţe din greşelile noastre
  • Ataşatul comercial al Ungariei la Bucureşti: Investitorii maghiari sunt atraşi de forţa de muncă ieftină şi de cotaTVA mai mică
  • Ungurii au adus 230 de milioane de euro în sectorul financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO