Business Internaţional

România este forţată de un tribunal din UE să recunoască o căsătorie între doi bărbaţi

info foto: Clai Hamilton (stânga), Adrian Coman (dreapta)
sursa foto: The Guardian

Autor: Alex Ciutacu

05.06.2018, 19:53 313

Ţările din UE în care căsătoria între persoane de acelaşi sex nu este legalizată trebuie să ofere aceleaşi drepturi de rezidenţiat persoanelor de acelaşi sex care sunt căsătorite, ca şi persoanelor heterosexuale, potrivit The Telegraph.

Într-o decizie fără precedent, judecătorii UE au decis că nicio ţară din structura europeană nu poate utiliza ilegalitatea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex ca motiv pentru a opri un cetăţean UE să-şi aducă partenerul de viaţă să locuiască cu ei, drept garantat de Bruxelles.

Decizia controversată a tribunalului european a plecat de la cazul unui cuplu format din românul Adrian Coman şi americanul Clai Hamilton. Lui Hamilton i-a fost refuzat dreptul de a locui cu soţul său român în România, deoarece căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt interzise în ţară. În schimb, acestuia i-a fost permis să stea doar trei luni aici.

„Cetăţenii români nu pot fi împărţiţi între buni şi gay. Nu mai putem fi trataţi ca cetăţeni inferiori, fără drepturi egale, în baza prejudecăţilor oamenilor”, spune Coman.

„Deşi statele membre au libertatea de a decide dacă legalizează sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu au voie să obstrucţioneze libertatea de rezidenţiat a unui cetăţean UE refuzând să-i acorde partenerului său de acelaşi sex, provenit dintr-o ţară non-UE, pentru că acesta este un drept derivat în teritoriu”, a transmis cel mai înalt tribunal din UE.

 

  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO