Business Internaţional

România este prezentă cu o singură bancă într-un top al celor mai valoroase branduri bancare din lume. Polonia are şase

România este prezentă cu o singură bancă într-un top al celor mai valoroase branduri bancare din lume. Polonia are şase

Foto: Wells Fargo este cel mai valoros brand de bancă din lume. Sursă foto: Wikipedia

Autor: Ioana Nita

08.02.2013, 00:04 5673

România este prezentă cu o singură bancă, BRD, pe locul 490 dintr-un total de 500, într-un top al celor mai valoroase branduri bancare din lume în care Polonia care are şase instituţii de credit.

Ungaria este prezentă doar cu OTP Bank, pe locul 173, în clasamentul realizat de compania britanică de consultanţă Brand Finance. Brandul BRD este evaluat la 150 milioane dolari, cu 50 de milioane dolari mai puţin decât în topul de anul trecut, când banca a ocupat poziţia 362.

Spre deosebire de România, Polonia are şase bănci prezente în top, cel mai valoros brand fiind cel al PKO Bank (locul 124), estimat la 1,2 miliarde dolari. În afară de una, toate cele instituţii de credit poloneze analizate se situează în prima jumătate a clasamentului.

Valoarea brandul OTP Bank este de 750 milioane dolari. Bulgaria nu este reprezentată în clasament de nicio instituţie de credit.

Marile bănci străine prezente în România, precum Société Générale, ING şi UniCredit, se numără printre primele 50 cele mai scumpe branduri la nivel mondial, cu valori de 7,5 miliarde dolari, 6,11 miliarde dolari respectiv 4,93 miliarde dolari.

Francezii de la Société Générale sunt prezenţi pe piaţa bancară din România prin BRD, la care deţin un pachet de 60% din acţiuni, iar grupul financiar UniCredit este acţionar majoritar la UniCredit Ţiriac Bank.

Brandurile băncilor austriace Erste Group şi Raiffeisen Bank, care au de asemenea operaţiuni în România, sunt evaluate la 2,4 miliarde dolari şi 2,13 miliarde dolari. Grupul Erste deţine pe piaţa locală BCR.

Liderii clasamentului sunt giganţii americani Wells Fargo şi Chase, cu branduri de 26,04 miliarde dolari respectiv 23,41 miliarde dolari, iar locul trei îi revine băncii britanice HSBC, al cărei brand valorează 22,86 miliarde dolari.

Traderii de la RBS erau dispuşi să "aranjeze" Liborul în schimbul unei cine gratuite

Angajaţii băncii britanice Royal Bank of Scotland (RBS) erau dispuşi să manipuleze Liborul, dobândă de referinţă pentru tranzacţii şi active de sute de mii de miliarde de dolari, în schimbul unei simple cine gratuite, scrie Financial Times. Aceste informaţii reies dintr-o serie de email-uri folosite într-un acord stabilit cu autorităţile britanice şi americane prin care banca, deţinută în proporţie de 82% de stat, scapă de acuzaţii penale privind manipularea Libor prin plata unei amenzi de 612 milioane dolari. RBS şi-a asumat responsabilitatea penală pentru faptele de care a fost acuzată.

Tot în scandalul manipulării dobânzilor, Deutsche Bank, cea mai mare bancă din lume, şi-a suspendat miercuri cinci angajaţi în urma unei investigaţii privind aranjarea echivalentului european al Libor, Euriborul. Ca o extindere a scandalului, un trader japonez a acuzat băncile implicate în stabilirea dobânzilor de la Tokyo de formarea unui cartel pentru a profita de pe urma creditelor imobiliare.

În privinţa manipulării Libor, zece autorităţi din întreaga lume anchetează 20 dintre cele mai mari instituţii financiare. În acest scandal, amenda stabilită pentru RBS este a doua ca mărime după cea impusă băncii elveţiene UBS, de 1,5 miliarde dolari. Barclays are de plată 453 milioane dolari. Bogdan Cojocaru

Banca Italiei a ajutat pe ascuns Monte dei Paschi când bancherii spuneau că situaţia băncii este "confortabilă"

Banca italiană Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche din lume şi aflată în centrul unui înfloritor scandal financiar, a avut probleme de lichiditate atât de mari în 2011 încât a negociat un împrumut ascuns de aproape două miliarde euro de la banca centrală a Italiei. Însă pe atunci directorii Monte dei Paschi descriau situaţia financiară a băncii ca fiind "confortabilă", scrie The Wall Street Journal.

Banca centrală a acceptat împrumutul în octombrie 2011 deoarece creditorul, al treilea ca mărime din Italia, avea un deficit grav de lichiditate şi nu se mai putea împrumuta de la Banca Centrală Europeană, potrivit Băncii Italiei. În aceeaşi perioadă, Monte dei Paschi devenea prinsă într-un vârtej de probleme, precum "digerarea" dificlă a unei achiziţii suspect de costisitoare din 2008 şi declinul valorii portofoliului de obligaţiuni guvernamentale italiene, care au forţat-o să se angajeze în tranzacţii cu active riscante. Aceste afaceri sunt acum în centrul unei anchete penale privind nerespectarea regulilor pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO