Business Internaţional

Royal Bank of Scotland a raportat cele mai mari pierderi din istoria Marii Britanii

Royal Bank of Scotland a raportat cele mai mari pierderi din istoria Marii Britanii
26.02.2009, 18:27 49

Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat ca pierderile aferente anului trecut se ridica la 24,1 miliarde de lire sterline (27,1 mld. euro), cele mai mari anuntate vreodata de o companie britanica.

Oficialii bancii britanice au declarat ca RBS va pune active riscante in valoare de 325 de miliarde de lire (366,5 mld. euro) intr-un program de asigurare administrat de guvernul britanic si va lichida 20% din activele ramase sub controlul RBS, scrie BBC News.
Banca va plati 6,5 mld. lire sterline sub forma de actiuni preferentiale in schimbul asigurarii oferite de stat. De asemenea, banca va suporta pierderile care nu depasesc 19,5 mld. lire (21,9 mld euro) provenite din activele asigurate de guvern. In cazul pierderilor care depasesc aceasta suma, trezoreria britanica va suporta 90% din acestea, iar RBS doar 10%.
Creditorul a anuntat, in acelasi timp, ca statul britanic - care detine 58% din actiunile bancii - va efectua o noua injectie de lichiditate. In schimbul celor 13 mld. lire (14,6 mld. euro) care urmeaza sa intre in conturile RBS, guvernul britanic va primi actiuni preferentiale.
"Cel mai important aspect in aceasta situatie este impactul pe care aceasta actiune il va avea asupra veniturilor si capitalului bancii", a declarat Leigh Goodwin, analist in cadrul firmei Fox-Pitt Kelton. "Daca banca nu mai are nevoie de capital aditional si a castigat protectie in fata eventualelor pierderi, acesta este un lucru pozitiv", a adaugat analistul.
Creditorul britanic si-a facut publica intentia de a-si restructura operatiunile bancare si nu a exclus chiar posibilitatea unei reduceri substantiale a locurilor de munca.
Philip Hampton, presedintele RBS, a pus pierderile uriase pe seama "turbulentelor financiare fara precedent" si a deteriorarii conditiilor economice la nivel global. El a avertizat ca 2009 va fi, de asemenea, un an dificil.
In acelasi timp, banca incearca vanzarea de active detinute pe pietele externe pentru a se concentra asupra activitatilor de creditare din Marea Britanie.
Si aceasta in conditiile in care guvernul si-a dat acordul pentru a garanta activele toxice ale bancii in incercarea de a impulsiona piata britanica a creditelor si implicit economia tarii.
Banca si-a asumat angajamente pentru a majora valoarea creditelor acordate consumatorilor si corporatiilor britanice cu 25 de miliarde de lire sterline in urmatoarele douasprezece luni.
RBS a fost prinsa in malaxorul crizei pe fondul unei activitati intense pe piata de achizitii in ultimii ani. In 2007, banca a condus consortiul care a cumparat ABN Amro pentru circa 70 mld. euro, cea mai mare tranzactie din sectorul bancar inregistrata vreodata.
Rivalele RBS, Lloyds Banking Group, si Barclays ar putea participa, de asemenea, la programul guvernamental de garantare a activelor toxice. Dupa acest anunt actiunile principalelor institutii financiare britanice s-au apreciat semnificativ pe bursa de la Londra. Titlurile RBS si Lloyds au urcat cu 17%, respectiv 13% in prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri, in timp ce actiunile Barclays s-au majorat cu 5,5%, pana la 111,4 penny.
Royal Bank of Scotland, care a anuntat reduceri de costuri de 2,5 miliarde de lire sterline anul acesta, intentioneaza sa creeze o divizie separata care sa administreze active care apartin bancii in valoare de 240 de miliarde de lire, instrumente derivate de 145 mld. lire si active toxice totalizand 155 mld. lire.
In ciuda ajutorului primit din partea guvernului de la Londra, RBS este tinta criticilor opiniei publice dupa ce presa din Regat a scris ca fostul director executiv al bancii Fred Goodwin primeste o pensie anuala de 650.000 lire sterline (circa 730.000 euro).
Stephen Hester, actualul sef al bancilor, spune insa ca pensia primita de predecesorul sau a fost stabilita in cadrul unui acord la care au luat parte si reprezentanti ai guvernului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO