Business Internaţional

Rupert Murdoch intra in lupta pentru Tribune

25.01.2007, 19:48 15

Rupert Murdoch a intrat oficial in cursa pentru cumpararea companiei Tribune, magnatul media detine deja News Corp, care controleaza postul de televiziune Fox News si publicatia New York Post, scrie The New York Times.
Potrivit unui asociat, scopul urmarit de Murdoch este detinerea unui procent din Newsday, publicatie din Long Island care apartine in prezent celor de la Tribune, astfel incat sa reduca costurile prin imbinarea functiilor din cadrul celor doua publicatii, Newsday si NY Post. Desi a castigat popularitate si a devenit al cincilea mare cotidian national, NY Post pierde sume importante de bani.
Comunicatele de presa au anuntat ca Murdoch a facut deja o oferta de cumparare, in parteneriat cu familia Chandler, care este cel mai important actionar al companiei Tribune. Murdoch a facut o analiza detaliata a situatiei Tribune inainte de a face publica oferta, avand in vedere ca Newsday a fost implicat intr-un scandal legat de cifrele tirajului.
Compania Tribune a redus drastic cheltuielile publicatiei Newsday, care a pierdut mai mult de o treime din angajati in ultimii ani. Cu toate acestea, orice urma de interes din partea lui Murdoch ar putea accelera ritmul licitatiei pentru Tribune. Directorii de la Tribune s-au intalnit in acest week-end pentru a lua in calcul optiunile, avand trei oferte pe masa de discutii: de la familia Chandler, de la doi miliardari din Los Angeles, Eli Broad si Ronald W. Burkle, si una din partea grupului Carlyle, un fond de investitii interesat de domeniul televiziunii. In expectativa sta David Geffem, un magnat din Los Angeles, care si-a exprimat interesul de a cumpara publicatia Los Angeles Times.
Reprezentantii Tribune au declarat ca intentioneaza sa vanda intreaga companie, dar interesul individual exprimat de oamenii bogati de afaceri si de companii ar putea influenta decizia finala. Compania Tribune a declarat ca va lua in considerare si posibilitatea de actiona pe cont propriu pentru a creste valoarea actiunilor.
Compania a stabilit ca termen limita pentru luarea unei decizii sfarsitul lunii martie. Alfonse D'Amato, fostul senator republican, scrie intr-un articol din Newsday: "Proprietar al influentului New York Post, Murdoch aduce cu el experienta jurnalistica, dar si capacitatea de a crea un acord comun operational intre cele doua publicatii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO