Business Internaţional

Rusia ar putea avea probleme daca ramane dependenta de exporturile de petrol si gaze

23.04.2008, 14:18 34

In fiecare dimineata in piata alimentara Danilovsky din Moscova, majoritatea cumparatorilor este formata din pensionari care isi fac proviziile inainte ca muncitorii sa dea navala in magazine. Gramezile de produse proaspete care includ de la rosii din Azerbaidjan si portocale din Turcia pana la calupurile de branza proaspata de la fermele din imprejurimile Moscovei sunt o atractie, scrie Financial Times.
Dar batranii cumparatori au o atitudine rezervata, deoarece cresterea preturilor depaseste ritmul cu care avanseaza pensiile lor. "Abia imi permit sa ma hranesc. Carnea a devenit un lux pentru mine, o cumpar din ce in ce mai rar. Totul costa mult mai mult decat anul trecut", spune Maria Kuznetsova, in varsta de 81 de ani.
Dovada ca preturile au crescut foarte mult este omniprezenta. De exemplu, cumparatorii spun ca un litru de lapte, care costa 40 de ruble (1,07 euro) in decembrie a ajuns sa coste in prezent 65 de ruble (1,74 euro). De asemenea, doua kilograme de faina costa acum 50 de ruble (1,34 euro), fata de 30 de ruble (0,80 euro) in decembrie, in vreme ce pentru zece oua o persoana trebuie sa scoata din buzunar 40 de ruble (1,07 euro), comparativ cu 27 de ruble (0,72 euro) in ultima luna a anului trecut.
Cresterea preturilor alimentelor preocupa atat de mult autoritatile ruse incat apropierea alegerilor prezidentiale a impus o politica de control al preturilor marfurilor de baza, chiar daca efectul nu a fost unul scontat.
In timpul mandatului de presedinte al lui Vladimir Putin, expertii economici au redus inflatia de la pragul record de 20% de la sfarsitul lui 2000, la 9% in 2006, in ciuda cresterii economice record alimentata de preturile petrolului. Insa, de la inceputul lui 2007, oficialii rusi par sa se fi relaxat, permitand inflatiei sa urce la 11,9% la sfarsitul lui 2007 si in primul trimestru al acestui an la o rata anuala de 13%. " Riscul cresterii preturilor pare sa fie neglijat", apreciaza Yevgeny Gavrilenkov, economist-sef la Troika Dialog, o banca moscovita de investitii.
Economistii sunt de parere ca evolutia nivelului inflatiei a fost influentata in proportie de 50% de cresterea preturilor marfurilor la nivel global, in principal a produselor alimentare. Celelalte 50 de procente sunt puse de economisti pe seama schimbarilor politice interne. Oficalii planuiesc sa reduca inflatia sub 10% pana la sfarsitul anului curent, dar economistii din sectorul privat estimeaza ca inflatia va ramane peste 12%.
Una dintre temerile privind inflatia este reprezentata de planificata expansiune a investitiilor publice in infrastructura, educatie si sanatate. Excedentul bugetar propus, incluzand veniturile din petrol si gaz, reprezinta 7% din PIB, comparativ cu nivelul de 5,4% inregistrat anul trecut.
Tinand cont insa ca inflatia pune presiune asupra platilor din sistemul public, economistii sugereaza ca tinta ar putea fi depasita. Avand in vedere cresterea costurilor din constructii, perspectiva pentru 2009 si pentru perioada viitoare anului urmator este delicata, mai ales ca autoritatile ruse pregatesc in preajma lui 2010 o reforma a TVA care ar putea reduce veniturile guvernamentale cu circa 1% din PIB anual.
"Exista anumite riscuri inflationiste, insa daca tinem cont de consecintele pozitive ale investitiilor din sectorul public asupra cresterii economice, situatia este normala", afirma Arkady Dvorkovich, consultant economic al lui Vladimir Putin.
Yevgeny Yasin, directorul Higher School of Economics din Moscova mentioneaza ca autoritatile au impresia ca pot cheltui mult mai usor banii in interiorul economiei. "In trecut, oficialii erau retinuti in aceasta privinta", spune Yasin.
Criza globala a creditelor a generat dificultati financiare pentru anumiti creditori din Rusia, bancile fiind cele mai afectate. In primul trimestru al acestui an, iesirile nete de capital din Rusia au fost de 22 de miliarde de dolari (13,85 mld. euro), fata de un influx de capital de 80 de miliarde de dolari (50,4 mld. euro). "Cred ca vom resimti amploarea crizei creditelor, dar cu siguranta nu va fi vorba de o catastrofa. Rusia nu se afla in pericol deoarece rezervele sale monetare sunt uriase, iar valorile inregistrate de datoria externa si cea publica nu sunt periculoase", spune Peter Aven, presedintele Alfa Bank. Este posibil chiar ca turbulentele din pietele de credit sa fi adus anumite beneficii Rusiei prin temperarea cresterii creditarii, cu efecte directe asupra incetinirii presiunilor inflationiste.
Autoritatile de la Moscova prognozeaza ca cresterea masei monetare va incetini in acest an la 35%, de la 47% in 2007. Cu toate acestea, exista putine semne ale unei scaderi, fie ca este vorba de sectorul constructiilor, care creste la un nivel fara precedent, fie in privinta investitiilor domestice.
Yasin este ingrijorat ca majorarea cheltuielilor interne alimenteaza o crestere foare mare a importurilor, care au avansat anul trecut cu 37%, comparativ cu cresterea de doar 15% a exporturilor. Yasin estimeaza ca uriasul excendent de cont curent al Rusiei s-ar putea prabusi pana aproape de zero in 2-3 ani.
Problema, in opinia lui Dvorkovich, este reprezentata de dependenta Rusiei de exportul de petrol si gaze. Solutia pentru rezolvarea acestei situatii vine din diversificarea economiei. Dvorkovich afirma ca anumite sectoare ale economiei, incluzand constructiile, productia si serviciile, consemneaza o crestere mult mai mare decat sectorul de petrol si gaze. In viitor, o mai mare diversificare ar face care avansul economic sa fie mai sustenabil.
Dar, in vreme ce economia se diversifica, ramane dependenta de petrol si gaze. Anul trecut, doua treimi din veniturile generate de exporturi au fost generate de exporturile de petrol si gaze.
Beneficiind de rezerve in aur si in valuta in valoare de 500 de miliarde de dolari (315 miliarde de euro), Rusia nu ar suferi un soc imediat din cauza unor scaderi bruste ale preturilor, dar ar trebui sa-si modifice radical politica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO