Business Internaţional

Rusia ar putea mentine productia de petrol

22.10.2008, 15:00 7

Rusia va conserva dialogul constructiv cu OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), insa isi va mentine strategia de politica independenta, a afirmat marti ministrul rus al energiei dupa ce OPEC a sesizat statele furnizoare de petrol precum Rusia sa se alature demersului de reducere a productiei, informeaza Budapest Business Journal.

Ministrul rus al energiei Sergei Shmatko a facut aceasta declaratie chiar in timp ce secretarul general al OPEC Abdullah al-Badri ateriza pe aeroportul din Moscova pentru a purta discutii cu oficialii din Rusia.
"Stiu ca OPEC este interesata de cooperarea cu noi", a spus Shmatko in timpul unei vizite in capitala Armeniei, Erevan, unde se afla impreuna cu delegatia oficiala a presedintelui rus Dmitri Medvedev. "Vom ramane la formula de parteneriat strategic bilateral intre Rusia si OPEC. Intrevedem o serie de beneficii legate de acest parteneriat, insa ne dorim sa avem posibilitatea de a actiona in spiritul propriei noastre politici independente", a adaugat Shmatko.
Statele membre OPEC, furnizoare a 40% din productia de petrol la nivel mondial, ar putea accepta un acord de reducere a productiei in timpul reuniunii de urgenta ce va avea loc maine. Presedintele OPEC Chakib Khelil a afirmat cu cateva zile in urma ca tari care nu fac parte din OPEC, precum Rusia, Norvegia si Mexic, ar trebui sa contribuie la realizarea acestui deziderat intrucat in conditiile in care pretul barilului de petrol va scadea sub nivelul de 70 de dolari, o serie de proiecte petroliere internationale "vor fi amanate sau vor disparea".
Shmatko a declarat ca a aflat de decizia OPEC de a micsora productia, insa nu stie in ce proportii. "Este vorba de o intrunire extraordinara si probabil se vor lua decizii importante, poate chiar realizarea reducerii in doua etape." Ministrul a adaugat ca Rusia ar prefera sa coopereze cu OPEC in domeniul cercetarii si al tehnologiei. "Una este sa reduci sau nu productia si cu totul altceva sa evaluezi din punct de vedere tehnologic sectorul de productie. Cooperarea mutuala in acest sens este problema care ne intereseaza in mod deosebit", a mai precizat Shmatko.
De asemenea, ministrul rus al energiei s-a referit la criza financiara globala si la evolutia descendenta a pretului petrolului ca principalele motive pentru care producatorii rusi micsoreaza bugetele de cheltuieli. "Pretul petrolului se diminueaza. Consider ca programele de investitii ar trebui revizuite", a spus Shmatko.
Productia de petrol a Rusiei, al doilea mare exportator de petrol din lume si cel mai mare producator exceptand OPEC, s-a amplificat la inceputul actualului deceniu, marcand un record de 11% in 2003.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO