Business Internaţional

Rusia investeste 79 mld. dolari in energie

06.09.2006, 18:38 7

Desi detine monopolul in domeniul electricitatii, statul rus cauta investitori pentru imbunatatirea lui.
Sectorul energetic suprasolicitat al Rusiei are nevoie de 79 de miliarde de dolari (61,42 miliarde de euro) pentru a realiza cel mai mare proces de imbunatatire a infrastructurii sale.
Planul de investitii realizat de Sistemul Energetic Unificat Rus (SEU) poate fi realizat datorita unei conventii venite saptamana trecuta din partea guvernului.
Aceasta conventie specifica luarea in calcul a mecanismelor de piata pentru stabilirea pretului total al electricitatii, dupa zeci de ani in care dispozitiile guvernamentale l-au tinut mult sub nivelul standardelor internationale, scrie Financial Times.
Presedintele Vladimir Putin a aprobat anul acesta planul de atragere a investitorilor straini si a celor rusi pentru a face din Rusia o putere energetica.
Acest lucru ar trebui sa duca la oferte publice initiale (IPO) pentru cele 20 de companii de electricitate pe care Sistemul Energetic Unificat le-a dizolvat ca urmare a unei restructurari masive. Prima oferta publica initiala va fi facuta in luna noiembrie.
Guvernul s-a convins in sfarsit sa ia decizia de a mari preturile datorita intreruperilor de curent care au dus la o distributie insuficienta a energiei electrice in Moscova, St. Petersburg si in Urali iarna trecuta, in perioada cea mai friguroasa din anotimp.
Anatoly Chubais, directorul executiv al Sistemului Energetic Unificat, a avertizat ca tara va mai avea de-a face cu aceste intreruperi de curent si urmatoarele doua, trei ierni din cauza intarzierilor de aprobare a reformelor in sectorul energetic.
"Problemele cu intreruperile de curent sunt foarte serioase", a declarat Chubais. "Ar fi fost bine daca aceste reforme ar fi fost facute acum cel putin un an sau doi", a adaugat el.
Anatoly Chubais va calatori urmatoarele saptamani la New York, Stockholm si Londra pentru a cauta posibili investitori.
Sase mari companii producatoare de electricitate pe baza de carbuni, gaz si combustibil si 14 grupuri regionale de dimensiuni mai mici vor primi oferte publice private din partea investitorilor strategici.
Investitorii vor putea totodata sa cumpere si actiuni la companiile generatoare de electricitate detinute de Sistemul Energetic Unificat Rus.
Unii investitori straini au venit cu ideea de a incepe chiar ei unele proiecte in acest domeniu, a mai spus Chubais. In cateva luni compania poate anunta doua proiecte ce valoreaza cel putin un miliard de dolari (770 de milioane de euro) si implica companii europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO